FMI: Suntem ingrijorati de situatia din Romania

Marti, 07 August 2012, ora 11:34
2125 citiri
FMI: Suntem ingrijorati de situatia din Romania

Delegatia Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si Comisiei Europene s-a declarat marti ingrijorata de impactul crizei politice din Romania asupra economiei.

"Suntem ingrijiorati cu privire la situatia actuala si de efectul pe care situatia politica o are asupra economiei. Romania a facut progrese, in ultimii ani, pentru refacerea economiei in urma crizei, atingandu-se o stabilitate, inclusiv in privinta inflatiei.

Problemele actuale, insa, se resimt in economie si au afectat si increderea (pe care investitorii o au in tara noastra - n.red), care afecteaza, la randul sau, costul de finantare", a spus Erik de Vrijer, noul sef al delegatiei FMI la Bucuresti, in cadrul unei intalniri cu presedintele interimar, Crin Antonescu.

Vrijer a mai adaugat ca Guvernul trebuie sa aplice, cu prioritate, masuri care sa ajute tara pe plan macroeconomic. "Trebuie continuate reformele care sa permita economiei sa creasca mai accelerat. E important nu doar sa vorbim, ci sa si actionam. Astept cu interes sa lucram cu dumneavoastra", a mai spus seful delegatiei FMI, BM si CE la Bucuresti.

Crin Antonescu, presedintele interimar, a transmis delegatiei ca situatia de criza politica din Romania nu influenteaza negocierile cu FMI, CE si FM pentru ca Guvernul are un program politic, angajamente si o viziune.

Reprezentantii FMI, BM si CE sunt prezenti in Romania din 31 iulie, acestia amanandu-si vizita din cauza referendumului desfasurat in 29 iulie pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

"Sunt presedintele in functie, presedinte interimar intr-o situatie politica speciala. Cred ca putem vorbi despre o criza politica, dar in primul rand aceasta criza politica nu influenteaza negocierea cu FMI si Banca Mondiala, pentru ca Guvernul are un program politic, are angajamente si viziune, iar criza politica care sper sa se termine la finalul acestei luni nu influenteaza, nu afecteaza aceasta discutie", a explicat Antonescu.

"In al doilea rand, Constitutia Romaniei da presedintelui rolul reprezentativ si politic. Presedintele nu este seful Guvernului, seful Guvernului este prim-ministrul", a mai spus Antonescu.

Crin Antonescu: Criza politica nu afecteaza discutiile cu FMI

Pe lista subiectelor care vor fi dezbatute de oficialii internationali si de reprezentantii statului roman se numara situatia companiilor de stat, managementul privat si implementarea sa, privatizarea, lichidarea si vanzarea unor pachete de actiuni din companiile de stat pe bursa, liberalizarea pietei la energie electrica si a gazelor, devalorizarea leului si efectele asupra economiei romanesti, deficitul bugetar, dar si noile masuri propuse de Guvern pentru mediul de afaceri.

FMI incepe a sasea misiune de evaluare cu un nou lider. Cum va evolua relatia cu Romania?

In ultimii doi ani, reprezentantul FMI pentru Romania a fost Jeffrey Franks. A sasea misiune de evaluare a inceput cu un nou lider, olandezul Erik de Vrijer.

Crin Antonescu se intalneste marti cu delegatia FMI

BNR a rambursat prima transa din imprumutul FMI

#intrunire FMI Antonescu, #ingrijorari FMI Romania, #criza politica Romania , #Acord FMI