Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI ofera intr-o saptamana concluziile celei de-a 5-a misiuni de evaluare

FMI ofera intr-o saptamana concluziile celei de-a 5-a misiuni de evaluare


Consiliul Director al Fondului Monetar International va analiza, in 22 iunie, concluziile celei de-a cincea misiuni de evaluare a economiei romanesti derulata la Bucuresti de institutiile financiare internationale in aceasta primavara, potrivit programului publicat pe site-ul FMI.

Dupa o eventuala aprobare a evaluarii de catre conducerea FMI, programul va disponibiliza inca aproximativ 475 milioane euro asistenta din partea FMI pentru Romania, dintr-o suma totala de circa 3,5 miliarde euro.

"Majoritatea tintelor cantitative, cu exceptia a doua dintre ele, ambele referitoare la arieratele guvernamentale, au fost atinse si am convenit asupra politicilor necesare pentru a merge mai departe", declara, la finalul misiunii din primavara, Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International pentru Romania.

El a atras atentia asupra cresterii in continuare a arieratelor, ca si asupra derapajelor fata de calendarul privatizarilor, ceea ce reprezinta un semnal de slabiciune in angajamentul Romaniei fata de reformele structurale.

Oficialul FMI a apreciat ca societatile de stat sunt mai putin profitabile, Romania nereusind sa faca progrese in asigurarea unui management competitiv. De asemenea, acesta a aratat ca incurajeaza autoritatile sa ia masuri ferme in privinta celor care nu renegociaza contractele bilaterale cu Hidroelectrica.

In acelasi timp, reprezentantul FMI a mentionat ca pana la finalul anului autoritatile romane trebuie sa se concentreze asupra listarii pachetelor de actiuni de la cele sase companii mari din energie si transporturi.

Prognozele FMI raman optimiste

FMI estimeaza o crestere economica de 1,5%, in 2012, in Romania, in pofida performantelor mai scazute, ca urmare a vremii nefavorabile din primul trimestru. Pe de alta parte, institutiile financiare internationale si autoritatile romane au convenit o relaxare a tintei de deficit pe cash, de la 1,9% la 2,2% din PIB in acest an, Franks precizand, insa, ca Guvernul trebuie sa mentina o politica fiscala prudenta.

Urmatoarea misiune de evaluare a institutiilor financiare internationale este programata sa aiba loc catre finele lunii iulie si inceputul lunii august 2012. Olandezul Erik de Vrijer este noul sef al misiunii FMI pentru Romania.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1364 ori