Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vor creste ratele la creditele in lei in perioada urmatoare? Ce spun specialistii

Vor creste ratele la creditele in lei in perioada urmatoare? Ce spun specialistii
Ratele la creditele in lei vor creste putin in acest an, in contextul in care dobanda ROBOR la 3 luni se afla pe o panta ascendenta. Insa imprumutatii in moneda nationala nu trebuie sa-si faca griji prea mari, cel putin deocamdata, caci e vorba de cativa lei in plus.

Indicatorul se afla la un nivel de 0,9%, la finalul lui decembrie 2016. Ulterior a scazut, treptat, pana la 0,8% la inceputul lunii martie, iar apoi a inceput sa urce.

Astfel, in prima sedinta a lunii mai, ROBOR la 3 luni a atins maximul ultimului an si jumatate, de 0,91%.

De cateva zile, insa, s-a stabilizat in jurul valorii de 0,87%, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) consultate de Ziare.com, deci sub nivelul inregistrat la finalul anului trecut.

Dar ce este ROBOR si pe cine afecteaza cresterea lui?

ROBOR se calculeaza zilnic de catre BNR si este media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, acest indice reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).

De interes este, in special, cea la 3 luni (ROBOR 3M). Acesta intra cel mai adesea in componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la creditele ipotecare si intre 5 si 14 puncte procentuale la creditele de nevoi personale fara garantii.

Marja fixa e stabilita de fiecare banca si ramane neschimbata pe toata perioada contractului de credit. Astfel, ROBOR este componenta care variaza. Deci daca acest indice creste, atunci creste si rata.

Bancile actualizeaza ROBOR din 3 in 3 luni

Chiar daca ROBOR se calculeaza in fiecare zi, bancile actualizeaza de obicei acest indice trimestrial.

Astfel, la calcularea dobanzii se ia in considerare indicele de referinta ROBOR 3M in vigoare in ultima zi a trimestrului anterior.

Actualizarile dobanzii, care se fac o data la 3 luni, sunt in functie de indicele de referinta aflat in vigoare in ultima zi a trimestrului anterior si se aplica incepand cu prima zi a noului trimestru.

Asta inseamna ca de interes pentru perioada urmatoare este indicele ROBOR 3M publicat de BNR in ultima zi a lunii iunie si e posibil ca valoarea sa nu depaseasca atunci 0,9%. Ulterior, insa, ramane de vazut ce se va intampla.

Prognozele specialistilor

Ideea este ca anul trecut analistii ING Bank estimau ca indicele ar putea ajunge la finalul lui 2017... citeste mai departe despre "Vor creste ratele la creditele in lei in perioada urmatoare? Ce spun specialistii" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1797 ori