Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Isarescu spune ca s-au dublat retragerile de numerar, insa varful tensiunilor a fost depasit

Isarescu spune ca s-au dublat retragerile de numerar, insa varful tensiunilor a fost depasit

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu afirma ca varful tensiunilor generate de criza COVID-19 in domeniul bancar a fost depasit, subliniind ca, in perioada 11-20 martie, retragerile de numerar, de la BNR, ale institutiilor de credit, pentru a acoperi cererea populatiei si a firmelor, aau fost duble fata de perioada sarbatorilor de iarna din 2019.

"Varful tensiunilor generate de criza COVID-19 in domeniul monetar, bancar si financiar a fost depasit.

Daca in perioada 11-20 martie 2020 retragerile de numerar, de la BNR, ale institutiilor de credit, pentru a acoperi cererea populatiei si a intreprinderilor, au atins nivelul record de 4,4 miliarde lei (de doua ori mai mult decat in decembrie 2019, perioada sarbatorilor de iarna), in ultimele zile acestea s-au redus substantial.

Valoarea numerarului din casele de circulatie ale institutiilor de credit a crescut, ceea ce inseamna ca acum acestea isi pot acoperi din interior necesarul de numerar pentru efectuarea platilor si alimentarea fluenta a ATM-urilor", a declarat marti isarescu.

Potrivit guvernatorului BNR, fondul de rezerva de numerar al BNR a ramas in limitele de prudenta si a crescut usor in ultimele zile.

"In prezent, nu se manifesta blocaje in asigurarea cererii de numerar in lei. BNR recomanda, totusi, ca in aceasta perioada intreprinderile si populatia sa foloseasca in cea mai mare masura posibila instrumentele de plata fara numerar.

In ceea ce priveste asigurarea necesarului de numerar in valuta, discontinuitatile au fost determinate atat de cererea mare, cat si de suspendarea unor transporturi aeriene externe; situatia este in curs de normalizare.

Sistemul bancar romanesc este solid si functioneaza cu parametrii de lichiditate si solvabilitate peste mediile europene, iar sistemul de plati a lucrat fara eroare", da asigurari Mugur Isarescu.

Chiar daca la nivelul intregului sistem financiar-bancar a existat un excedent de lichiditate, preferinta pentru lichiditate specifica perioadelor de criza a cauzat, in zilele imediat urmatoare declararii starii de urgenta, blocaje temporare si punctuale in finantarea cheltuielilor bugetare si a economiei reale, precum si unele majorari de rate de dobanda, in special pe piata monetara, afirma Isarescu.

Conform guvernatorului BNR, dupa anuntarea masurilor de politica monetara hotarate de catre CA al BNR, fluxurile de lichiditate s-au fluidizat semnificativ, inclusiv datorita operatiunilor pe baze bilaterale efectuate de BNR, finantarea cheltui ...citeste mai departe despre "Isarescu spune ca s-au dublat retragerile de numerar, insa varful tensiunilor a fost depasit" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 761 ori