Cum ne afectează creșterea dolarului. Avertismentul sumbru al unui consultant economic: ”Gaz pe focul inflației”

Joi, 21 Iulie 2022, ora 03:00
808 citiri
Cum ne afectează creșterea dolarului. Avertismentul sumbru al unui consultant economic: ”Gaz pe focul inflației”
Recesiunea îi afectează tot mai mult pe români FOTO: Pexels.com

Cursul dolarului a devenit motiv de îngrijorare în ultima perioadă pentru întreaga zonă europeană. Experții spun că acesta nu se va opri prea curând din creștere, iar acest lucru va înrăutăți situația economică în România.

Și nu vorbim doar despre cei care își păstrează economiile în moneda europeană și pe care specialiștii îi îndeamnă să își diversifice portofoliul valutar chiar și cu riscul de a pierde un spreed, ci despre cum afectează această apreciere a monedei americane întreaga economie românească.

Adrian Negrescu: ”E un cumul de factori care face ca viața noastră să devină mai scumpă pe măsură ce dolarul crește în fața euro”

Într-un interviu acordat Ziare.com, consultantul economic Adrian Negrescu a explicat ce înseamnă de fapt această apreciere abruptă a dolarului american și până unde ar putea crește.

”Creșterea dolarului, gaz pe focul inflației din România”, definește pe scurt, Negrescu, această situație.

Chiar dacă pare că nu avem foarte multe legături comerciale cu SUA, aprecierea monedei americane ne afectează mai mult decât ne-am închipui.

”Creșterea dolarului în fața euro vine să pună și mai mult presiune pe prețuri. Asta pentru că tot ce importăm din China, de exemplu, este în dolari, iar dacă dolarul se apreciază, cam tot ce cumpărăm din magazine, de la electronice la haine, toate vor costa mai mult.

În plus, aprecierea dolarului înseamnă prețuri mai mari la gaze și carburanți, la grâu și alte cereale, pentru că toate sunt calculate în dolari.

E un cumuli de factori care face că viață noastră să devină mai scumpă pe măsură ce dolarul crește în fața euro”, a precizat Adrian Negrescu.

Până unde va ajunge dolarul

Și această creștere a dolarului american este alimentată chiar de către Banca Centrală Europeană care amână creșterea dobânzile în încercarea de a încetini inflația.

”Tendința de apreciere a dolarului va continua atâta timp cât autoritățile europene vor ezita în a crește dobânzile, în tentativa de a stăvili inflația.

În plus, atâta timp cât spectrul opririi gazelor și petrolului rusesc către Europa va plana tot mai amenințător, investitorii vor privi cu retincență moneda europeană, în condițiile în care o întrerupere a robinetului, mai ales în pragul iernii, va duce economia europeană direct în recesiune.

Nu cred, însă, că apreci ...citeste mai departe despre "Cum ne afectează creșterea dolarului. Avertismentul sumbru al unui consultant economic: ”Gaz pe focul inflației”" pe Ziare.com

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#aprecierea dolarului, #criza zona euro, #recesiune, #curs euro BNR, #curs dolar BNR, #austeritate, #infla ie , #Stiri Finantare