Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ce trebuie sa faci ca sa nu mostenesti datoriile si ce rol are asigurarea de viata

Ce trebuie sa faci ca sa nu mostenesti datoriile si ce rol are asigurarea de viata

Daca esti pe cale sa primesti o mostenire si nu vrei sa preiei datoriile titularului, atunci trebuie sa stii ca exista o metoda prin care acest lucru sa nu se intample. In plus, de mentionat este si faptul ca, in cele mai multe cazuri, asigurarea de viata atasata creditului duce la stingerea imprumutului dupa deces.

Traian Pasca, avocat in cadrul firmei Ionescu si Sava, a explicat pentru Ziare.com ca dispozitiile art. 1.106 din Codul Civil prevad ca "nimeni nu poate fi obligat sa accepte o mostenire ce i se cuvinte".

"Asadar, o persoana care ar urma sa mosteneasca un credit poate renunta la mostenire si implicit poate sa nu plateasca imprumutul. Declaratia de renuntare se face in forma autentica la orice notar public sau la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei, conform art. 1.120 alin.2 din Codul Civil", ne-a spus avocatul.

Atentie! In situatia in care se renunta la mostenire, mostenitorul nu va fi tinut sa suporte pasivul succesoral, insa nici nu va mosteni bunurile defunctului.

Citeste si Ce se intampla cu creditul la banca in caz de deces: E obligat mostenitorul sa mai plateasca rate?

Ce se intampla daca mostenitorul de drept renunta la mostenire

In cazul renuntarii unuia dintre mostenitori, partea din mostenire care i-ar fi revenit acestuia revine celorlalti mostenitori pe care cel care renunta i-ar fi inlaturat de la mostenire sau celor a caror parte mostenita ar fi diminuat-o, daca ar fi acceptat succesiunea, arata avocatul citat.

In situatia in care nu exista mostenitori legali sau testamentari, sau toti mostenitorii cu vocatie renunta la mostenire sau sunt nedemni, mostenirea devine vacanta.

Vacanta succesorala inseamna ca bunurile si datoriile trec in patrimoniul localitatii respective

Vacanta succesorala se constata de notarul public la solicitarea oricarei persoane interesate (inclusiv banca - creditor al mostenirii), insa acest fapt nu se poate intampla mai devreme de trecerea unui termen de 1 an si 6 luni de la data decesului, conform art. 1.137 din Codul Civil.

Ulterior, notarul elibereaza certificatul de vacanta succesorala, conform aceluiasi articol.

Potrivit art. 1.138 din Codul Civil, mostenirile vacante revin comunei, orasului sau, dupa caz, municipiului in a carui raza teritoriala se aflau bunurile la data deschiderii mostenirii si intra in domeniul lor privat.

"Spre exemplu, daca defunctul are un imobil in Bucuresti, Municipiul Bucuresti va fi chemat sa culeaga mostenirea vacanta ...citeste mai departe despre "Ce trebuie sa faci ca sa nu mostenesti datoriile si ce rol are asigurarea de viata" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1058 ori