Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR vrea sa limiteze iar creditul pentru populatie

BNR vrea sa limiteze iar creditul pentru populatie

Banca Nationala a Romaniei vrea sa limiteze, din nou, creditul pentru populatie, pe modelul care a mai fost aplicat pana in 2007.

Florian Neagu, directorul Directiei Stabilitate Financiara a institutiei, a declarat ca Banca Nationala a Romaniei discuta cu bancile aceasta posibilitate, informeaza Profit.ro.

Motivul pentru care BNR vrea sa recurga la aceasta masura este ca expunerea bancilor a depasit pragul de alerta. Oficialul BNR a precizat ca in prezent sunt banci care acorda credite utilizand un grad de indatorare de pana la 70%, ceea ce inseamna ca un client poate accesa un imprumut a carui rata sa ajunga pana la 70% din salariul sau lunar.

"Finantarea acordata populatiei a depasit de cateva luni nivelul de semnal. Bancile acorda credite de consum in baza propriilor norme. BNR este doar notificata. Sunt institutii de credit care merg cu gradul de indatorare pana la 60-65, chiar 70% la suta, motivand ca aceste imprumuturi sunt acordate persoanelor cu venituri mari ale caror venituri disponibile raman semnificative chiar si dupa plata ratelor. Studiile noastre arata, insa, ca persoanele cu venituri mari nu se comporta diferit de cele cu venituri mai mici, in cazul aparitiei unor situatii de stress", a spus Neagu.

Oficialul a mai spus ca, din cauza ca nivelul creditului pentru populatie se apropie de pragul maxim de la care BNR considera ca expunerea este periculoasa, apar riscuri atat pentru debitori cat si pentru stabilitatea financiara si economica.

Potrivit unor surse din piata, BNR tinteste un prag maxim al gradului de indatorare de 35-40% pentru creditele de consum, aceasta fiind una dintre variantele analizate.

Citeste mai multe despre BNR vrea sa limiteze iar creditul pentru populatie. Expunerea bancilor a depasit pragul de alerta pe Profit.ro... citeste mai departe despre "BNR vrea sa limiteze iar creditul pentru populatie. Expunerea bancilor a depasit pragul de alerta" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1233 ori