Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Analistii CFA estimeaza ca euro va creste peste nivelul de 4,85 lei in urmatoarele 12 luni

Analistii CFA estimeaza ca euro va creste peste nivelul de 4,85 lei in urmatoarele 12 luni
Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania, calculat pe baza estimarilor membrilor organizatiei, a crescut usor in martie, fata de luna anterioara, cu 0,5 puncte pana la 34,9 puncte, dar analistii estimeaza ca euro ar putea depasi pragul de 4,85 lei in urmatoarele 12 luni, arata datele publicate, marti, de CFA Romania.

Luni, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs de 4,7584 lei/euro.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca).

In martie, indicatorul conditiilor curente a scazut fata de luna anterioara cu 0,4 puncte, pana la 47,1 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, indicatorul conditiilor curente a scazut cu 17,1 puncte).

Totdata, indicatorul anticipatiilor a crescut cu 1 punct pana la 28,9 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, indicatorul anticipatiilor a scazut cu 10,5 puncte).

"In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 84% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala) . Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7946, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8541", se arata in comunicat.

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2020/aprilie 2019) a inregistrat o valoare medie de 4,03%.

"Sunt de remarcat anticpatiile de majorare a dobanzilor pentru scadentele pe termen mediu (5 ani), peste 80% dintre participanti anticipand aceasta evolutie, precum si anticipatiile de majorare a primei de risc a Romaniei, peste 88% dintre participanti anticipand aceasta evolutie", se arata in comunicat.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni, iar participantii sunt membri ai CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA. ...citeste mai departe despre "Analistii CFA estimeaza ca euro va creste peste nivelul de 4,85 lei in urmatoarele 12 luni" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 680 ori