Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bancile ar putea face provizioane mai mici pentru creditele restructurate sau refinantate

Bancile ar putea face provizioane mai mici pentru creditele restructurate sau refinantate

Bancile ar putea fi motivate suplimentar sa refinanteze sau sa rescadenteze creditele din portofoliu, pentru care vor face provizioane mai mici, daca Banca Nationala a Romaniei va aproba o propunere a ARB privind modificarea regulamentului de clasificare si provizionare a creditelor.

In prezent, bancile nu pot califica un credit rescadentat, reesalonat sau refinantat intr-o categorie de risc mai buna decat cea in care era incadrat imprumutul inainte de restructurare, precizeaza Mediafax.


Potrivit directorului directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, regulamentul ar putea avea unele calarificari, astfel incat bancile sa ia in calcul la clasificare o incadrare a situatiei financiare a debitorului cel putin la fel de stricta, dar sa-l poata introduce intr-o categorie mai buna de risc in functie de serviciul datoriei.


Pe de alta parte, Cinteza a aratat ca nu este posibila o aplicare a standardelor internationale de contabilitate IFRS doar la nivelul provizioanelor, pentru ca un standard nu poate fi aplicat doar acolo "unde convine".


"Nu se poate face pe bucatele. Sa aplici IFRS unde-ti convine si RAS unde-ti convine. Cred ca standardele IFRS vor fi aplicate cam in 2012. Ele trebuie aplicate in toata economia", a conchis Cinteza.


Potrivit oficialului BNR, orice modificare a regulamentului de provizionare ar putea fi aprobata numai cu acordul Fondului Monetar International.

 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1105 ori
Citeste mai multe desprebanci provizioane credite