Constantin: Romania va dispune de 400 de milioane de euro pentru fondurilor mutuale

Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 11:34
2142 citiri
Constantin: Romania va dispune de 400 de milioane de euro pentru fondurilor mutuale

Romania va avea la dispozitie, in urmatorii sapte ani, aproape 400 de milioane de euro pentru infiintarea fondurilor mutuale si gestionarea riscurilor din agricultura, bani care vor fi alocati prin noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR), a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Prin noul PNDR avem alocata o suma de 397 de milioane de euro pentru infiintarea fondurilor mutuale, un concept la care eu tin foarte mult si de care Romania avea nevoie inca din 2007. Ordonanta pe care am dat-o pentru infiintarea fondurilor mutuale este in prezent la nivelul Parlamentului pentru a o imbunatati si ulterior pentru a fi aprobata, iar pana la 1 martie se vor putea depune documentele", a spus Constantin.

Acesta a precizat ca si-ar dori sa existe in Romania un singur fond mutual pentru gestionarea mai eficienta a riscurilor din agricultura.

"Mi-as dori sa avem un singur fond mutual pentru gestionarea eficienta a acestor situatii, dar daca se vor infiinta doua, nu e niciun fel de problema. Aceste sume pe care le avem alocate prin PNDR pentru gestionarea riscurilor merg catre fermierii care au pierderi de venit din cauza riscurilor neacoperite de societatile de asigurari si aici ma refer la seceta, grindina, diverse boli neprevazute si care nu intra in raza de acoperire a societatilor de asigurari", a subliniat seful MADR.

Presedintele Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice a Camerei Deputatilor, Nini Sapunaru, a afirmat recent ca Legea fondurilor mutuale ar putea fi aprobata de Parlament pana la finalul lunii noiembrie.

Pana in luna septembrie a acestui an, doua mari asociatii ale fermierilor si-au anuntat interesul pentru constituirea unui fond mutual, respectiv Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura (Pro Agro) si Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, afirma, in septembrie, ca fondul mutual ii va forta pe fermieri sa se asocieze pentru ca altfel risca sa nu mai primeasca 80% din fondurile nationale.

Pentru constituirea unui fond mutual, fermierii vor trebui sa vina cu o contributie de 35%, iar contributia publica va fi de 65%, din care 75% reprezinta fonduri europene si 25% sunt fonduri din bugetul national.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#daniel constantin, #infiin are fonduri mutuale, #Program Na ional Dezvoltare Rurala , #Finantare agricultura