Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Profitul Exxon a scazut cu 58% in T1

Profitul Exxon a scazut cu 58% in T1

Exxon Mobil Corp, cea mai mare companie listata din lume, a afisat o scadere de 58% a profitului trimestrial, rezultatele fiind sub estimarile Wall Street, in contextul in care recesiunea mondiala a redus cererea de petrol si a dus la scaderea preturilor, relateaza Reuters.

Profitul net din primul trimestru a fost de 4,55 miliarde dolari, sau 92 centi/actiune, comparativ cu profitul de 10,89 miliarde dolari, sau 2,02 dolari/actiune, din aceeasi perioada a anului trecut, noteaza NewsIn.

Analistii estimau, in medie, un profit de 95 centi/actiune, potrivit rezultatelor unui sondaj Reuters.


Productia de petrol si gaze a crescut usor, la 4,2 milioane barili echivalent de petrol pe zi, in conformitate cu estimarile analistilor.


Castigurile din sectorul de extractie au scazut cu 60%, la 3,5 miliarde dolari, in timp ce castigurile din sectorul de rafinare si vanzare au scazut cu 3%, la 1,13 miliarde dolari.


Exxon si alte companii energetice au inregistat o scadere brusca a preturilor la petrol si gaze, dupa nivelul maxim atins in vara trecuta, ca urmare a diminuarii consumului.


Petrolul s-a ieftinit, in medie, in primul trimestru, la aproape 43 dolari/baril, in scadere cu 56% fata de nivelul atins in perioada similara a anului anterior, in timp ce pretul mediu al gazelor naturale a scazut cu 44% in Statele Unite.


Cu toate acestea, spre deosebire de alte companii concurente, ce au redus costurile si au amanat proiectele majore, Exxon aloca inca sume din ce in ce mai mari pentru dezvoltare.


Compania a cheltuit in primul trimestru 5,8 miliarde dolari in sectorul de explorare si dezvoltare, cu 5% mai mult decat in primele trei luni ale anului precedent.


"In ciuda schimbarilor dramatice din mediul economic international, Exxon Mobil isi mentine prioritatile pe termen lung si abordarea disciplinata a investitiilor de capital", a declarat presedinte-director general al Exxon, Rex Tillerson.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1221 ori
Citeste mai multe despreexxon gaze pret profit