Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Chevron: contractele din Romania sunt desecretizate (Documente atasate)

Chevron: contractele din Romania sunt desecretizate (Documente atasate)


Contractele din Romania ale companiei Chevron au fost publicate joi, 26 aprilie, pe site-ul Agentiei Nationale a Resurselor Minerale (ANRM), a anuntat, la Varsovia, premierul Mihai Razvan Ungureanu.

El a precizat ca Chevron a transmis miercuri Executivului acordul pentru desecretizarea documentelor.
_____________________________________________________________________________________

UPDATE, Detaliile contractelor:
- Perioada de explorare va fi de sase ani de la data incheierii acordului;
- Daca in urma explorarii Chevron nu gaseste zacaminte care pot fi valorificate comercial, perimetrul respectiv se pune la dispozitia Agentiei Nationale a Resurselor Minerale (ANRM).
- Chevron este obligata sa efectueze toate lucrarile de mediu.

Descarca documentele:

-
-
-
_____________________________________________________________________________________

Surse oficiale afirma, totodata, ca in documentele care vor fi date publicitatii nu va fi anuntata si cifra totala a investitiilor ulterioare asumate de Chevron si nici datele de contact ale reprezentantilor companiei.

In urma cu doua saptamani Guvernul a transmis Chevron, prin intermediul ANRM, o scrisoare in care solicita companiei un acord scris pentru desecretizarea contractelor, partea romana considerand ca nu exista elemente care pot fi supuse unui secret de stat.

Chevron detine in Romania un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Barlad si trei perimetre in judetul Constanta.

La sfarsitul lunii martie, Guvernul a aprobat trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare incheiate intre ANRM si Cevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele din judetul Constanta, respectiv Vama Veche, Adamclisi si Costinesti.

La inceputul lunii aprilie, Tom Holst, managerul Chevron pentru Romania, a declarat intr-o emisiune televizata ca firma pe care o reprezinta nu are nimic impotriva pentru desecretizarea anexelor contractului de atribuire a celor trei perimetre de exploatare a gazului de sist.

El a spus ca initiativa de a secretiza clauzele contractuale apartine statului roman si nu companiei.

La randul lor, reprezentantii Guvernului roman au aratat ca aceste contracte sunt secretizate conform legislatiei in vigoare, dar ca pot fi prezentate public daca exista acordul ambelor parti.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1254 ori