Guvernul a cerut Chevron un acord scris pentru desecretizarea contractelor

Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 16:49
1233 citiri
Guvernul a cerut Chevron un acord scris pentru desecretizarea contractelor

Guvernul a transmis Chevron, prin intermediul Agentiei Nationale a Resurselor Minerale (ANRM), o scrisoare in care solicita companiei un acord scris pentru desecretizarea contractelor, partea romana considerand ca nu exista elemente care pot fi supuse unui secret de stat.

"Premierul a solicitat ANRM sa trimita aceasta scrisoare companiei Chevron, iar, pe plan intern, ANRM si-a facut propria evaluare in legatura cu desecretizarea contractului. In acest moment, din punctul nostru de vedere, nu mai exista elemente care pot fi supuse unui secret de stat, deci pot fi date public, dar avand in vedere anumite constrangeri comerciale pe care le impune orice contract, am solicitat Chevron sa ne acorde scris - pentru ca am vazut cu totii declaratiile din ultima perioada - acest acord de desecretizare. Scrisoarea a fost trimisa pe 4 aprilie si inca nu avem niciun raspuns scris", a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

Initiativa de desecretizare apartine statului

El a precizat ca pe site-ul ANRM ar urma sa fie publicate inclusiv anexele contractelor.

Surse participante la discutia de marti a premierului Mihai Ungureanu cu reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale au declarat ca seful Guvernului a spus acestora ca, la inceputul lunii aprilie, a transmis conducerii Chevron o scrisoare in care a solicitat desecretizarea contractelor companiei americane in Romania, pentru aceasta procedura fiind nevoie de acordul ambelor parti.

"In discutia avuta cu reprezentantii organizatiilor neguvernamentale, premierul a spus ca, pe 4 aprilie, a transmis in mod oficial catre Chevron o scrisoare in care solicita conducerii companiei americane acordul pentru desecretizarea contractelor si ca asteapta raspunsul lor pentru a putea face publice aceste contracte", au declarat, marti, sursele citate.

Chevron detine in Romania un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Barlad si trei perimetre in judetul Constanta.

La inceputul lunii aprilie, Tom Holst, managerul Chevron pentru Romania, a declarat intr-o emisiune televizata ca firma pe care o reprezinta nu are nimic impotriva pentru desecretizarea anexelor contractului de atribuire a celor trei perimetre de exploatare a gazului de sist.

El a spus ca initiativa de a secretiza clauzele contractuale apartine statului roman si nu companiei.

La randul lor, reprezentantii Guvernului roman au aratat ca aceste contracte sunt secretizate conform legislatiei in vigoare, dar ca pot fi prezentate public daca exista acordul ambelor parti.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#contracte Chevron, #desecretizare contracte Chevron, #exploatari Chevron Romania , #Investitii