Seful ANRE catre investitorii italieni: Cum de ati venit in Romania? Ma bucur, dar ma si mir

Marti, 23 Martie 2010, ora 22:40
1976 citiri
Seful ANRE catre investitorii italieni: Cum de ati venit in Romania? Ma bucur, dar ma si mir

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu, a declarat marti, la o intilnire cu patronatul Unimpresa, ca se si mira, dar ca se si bucura ca investitorii italieni au intrat pe piata energetica romanesca.

"Stau si ma intreb cum de ati venit in Romania? Ma bucur, dar ma si mir. Este greu si pentru companiile romanesti. Avem un cadru de reglementare greoi, avem lipsa de experienta, suntem in urma fata de UE, am inceput tarziu, dar vrem sa ajungem din urma tarile UE", a spus Lificiu.

El a adaugat ca Romania are potential pentru productia de energie, un fapt pozitiv fiind ca "Bunul Dumnezeu nu trimite facturi, e gratis".

Unimpresa este Asociatia Patronala a Investitorilor Italieni din Romania, prezenta pe piata locala de peste cinci ani, avand aproape 700 de asociati.

Lificiu a adaugat ca Legea 220 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile va fi adoptata in acest an, pana la vacanta parlamentara.

"Am avut probleme cu Legea 220, avem o corespondeta intensiva cu Consiliul Concurentei si cu Comisia Europeana. Chiar miercuri pleaca o delegatie a ANRE la CE. Personal sunt nerabdator sa avem raspunsul de la CE, mi se pare uneori prea mult, nu prea mai suportam sa vedem investitorii cum asteapta.

Eu nu stiu, ca presedinte al ANRE, ce sa mai raspund oamenilor care intreaba de ce avem o lege care nu se aplica", a adaugat Lificiu.

Legea 220 este inaplicabila pentru ca nu are inca normele de aplicare. Legea ar fi trebuit sa fie functionala inca din 2009. "Maine (miercuri-n.r. ) am organizat o strategie de accelerare a discutiilor cu CE. In acest an legea va fi aplicabila, acum se afla la camera Deputatilor, care este camera decizionala", a mai spus Lificiu.

Printre investitorii italieni in Romania se numara grupul Enel, care detine trei foste filiale de distributie si furnizare a energiei ale companiei de stat Electrica, respectiv Muntenia Sud, Banat si Dobrogea.

Directorul general al Enel, Fulvio Conti, a declarat, joi, ca autoritatile romane nu au "reactionat pozitiv" la prezenta Enel pe piata energiei, a carei restructurare reprezinta "o impartire intre actori predefiniti", dar grupul nu va vinde activele pe care le detine in Romania. 

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#sef, #anre, #investitori, #energie, #lificiu , #stiri Enel