Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pensii ocupationale separate, pentru militari, din 2011?

Pensii ocupationale separate, pentru militari, din 2011?

Militarii ar putea beneficia de pensii ocupationale separate, de la 1 ianuarie 2011, drept de care se bucura in prezent, dar care nu mai este prevazut in Legea unitara a pensiilor, in urma discutiilor purtate la o intalnire informala, la care au participat ministrii MApN, MAI si Muncii.

Intalnirea informala a avut loc joi, la complexul Haiducului, in prezenta ministrului Apararii, Gabriel Oprea, a ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga si a ministrului Muncii, Mihai Seitan, au declarat, pentru NewsIn, participanti la eveniment.

La discutii au mai participat independentul Marian Sarbu, membri ai Comisiilor de Munca si de Aparare din Parlament, dar si reprezentanti ai organizatiilor militarilor din sistemul national de aparare, Armata, Interne, SRI, SIE etc.


Potrivit surselor citate, cei prezenti au abordat, printre altele, subiectul pensiilor ocupationale pe care militarii le pierd prin Legea unitara a pensiilor, odata ce va fi aplicata.


In cadrul discutiilor a fost avansata ideea potrivit careia este posibil ca, de la 1 ianuarie 2011, sa se introduca pensiile ocupationale pentru militari, eventual prin amendamente aduse la proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii, care nu vorbeste de pensii ocupationale, au declarat, pentru NewsIn, sursele prezente la intalnire.


In cadrul intalnirii, ministrii Oprea si Blaga au pus la dispozitia participantilor mai multe documente cu situatia existenta in alte armate si sisteme militare din cadrul NATO sau UE.


"A fost pus la dispozitie un documentar, in jur de 7 documente, cu situatia reala a militarilor din statele NATO sau UE, unde se arata ca peste tot militarii au pensii ocupationale separate, intrucat au alte conditii de viata.


Concret, s-a spus intre ce varste sunt acei militari activi, varsta si conditiile lor de pensionare si alte lucruri de genul acesta", au mai spus sursele.


In data de 21 mai 2009, actualul ministru al Muncii, Mihai Seitan, pe atunci consilier al premierului pe probleme sociale, declara ca Guvernul intentioneaza sa introduca un sistem de pensii ocupationale la care va adera, facultativ, orice grup de profesii.


"In ceea ce priveste sistemul de pensii ocupationale, Guvernul gandeste introducerea unui sistem nediscriminatoriu pentru orice breasla, ramura, pentru orice grup de profesii, care urmeaza sa fie stabilit si elaborat in viitorul apropiat", a declarat Seitan la acel moment, la Realitatea Tv.


Consilierul premierului mai spunea ca, prin infiintarea viitorului sistem de pensii ocupationale, sistemul de pensii facultative (pilonul III) nu va deveni inutil, la acesta din urma putand adera spre exemplu persoanele care practica meserii liberale.


Cu o zi inainte, pe 20 mai 2009, Guvernul a eliminat, insa, principiul ocupational, care permitea unei categorii socio-profesionale sa structureze un sistem suplimentar de pensii, pentru a nu se crea o "bresa" pentru reintroducerea pensiilor speciale, de care beneficiaza in prezent categorii socio-profesionale precum magistratii sau militarii, dupa cum a precizat, atunci, premierul Emil BocTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 4886 ori
Citeste mai multe despresistem pensii ocupationale militari