Obiectivul noului acord este cresterea economica. Vezi declaratiile lui Boc

Luni, 07 Februarie 2011, ora 23:41
1274 citiri
Obiectivul noului acord este cresterea economica. Vezi declaratiile lui Boc

Premierul Emil Boc a spus luni, intr-o declaratie de presa, ca obiectivul noului acord cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala este cresterea economica, potrivit Mediafax. 

Vezi declaratiile primului ministru:

- Acordul cu FMI si BM este finalizat. Concluziile se vor afla maine.

- Pana in septembrie se va stabili calendarul care vizeaza eliminarea preturilor reglementate la energie. Ministerul Finantelor si Muncii trebuie sa stabileasca masurile de protectie sociala pentru consumatorii vulnerabili.

- Actualul acord nu vizeaza un numar fix de bugetari care sa fie restructurati.

- Le multumesc romanilor ca au inteles nevoia acestui efort din 2009 si 2010, dar partea grea a lucrurilor a trecut. Acum vom culege roadele acestor eforturi.

- Noul acord cu FMI, CE si BM va fi in interesul Romaniei si al romanilor.

Daca nu luam masurile dure din primul acord, Romania ar fi intrat in colaps economic. Acele masuri nu au fost impuse, dar au fost necesare Romaniei pentru a crea premisele unei cresteri economice in 2011 si 2012.

Miza viitorului acord este cresterea economica si consolidarea viitorului economic al acestei tari, pentru a fi ferita de derapaje.

- In domeniul transporturilor va continua procesul de restructurare de la CFR Marfa, CFR Calatori, CFR Infrastructura.

- Restructurarea sectorului minier se va produce pana in 2018, conform normelor europene. Pana in 2018 nicio mina nu se va inchide.

- In domeniul energiei in 2011 vom stabili pana in luna septembrie un calendar de eliminare a preturilor reglementate la energia electrica si gaze, se vor defini consumatorii vulnerabili in concordanta cu legislatia europeana si crearea de mecanisme de protectie a acestora, se vor continua procesele de vanzare a unor pachete minoritare la companii ca Petrom, Transgaz, Transelectrica.

- Nu avem in vedere privatizarea CEC, Hidroelectrica, Romgaz sau Transgaz. Avem in vedere alte companii care aduc pierderi la bugetul de stat.

- Vom face o analiza a fiecarei companii de stat, pentru a fi clasificata: companie care va fi privatizata, care isi va continua activitatea sau care va fi lichidata.

- Guvernul va continua restructurarea sistemului de sanatate pentru a asigura functionarea sistemului de asistenta medicala. Vom restructura sistemul spitalicesc, vom elimina obligativitatea de a incheia contracte cu toate spitalele.

- Vom institui un sistem simplificat de taxare a contribuabililor mici. Vom solicita UE o modificare a plafonului de la care se face inregistrarea ca platitor de TVA. Vom cere ridicarea la 50.000 de euro.

- In privinta administrarii fiscale, preocuparea majora este imbunatatirea administrarii fiscale si combaterea evaziunii. Ordonanta privind persoanele fizice cu averi mari a fost aprobata. Ne vom concentra pe aplicarea acesteia pentru eliminarea evaziunii.

- Vom stabili un program de reducere a datoriilor pe care statul sau companiile de stat le au la diversi furnizori.

- Am alocat resurse suplimentare pentru investitii, pentru absorbtia fondurilor europene. Daca ministerele se vor descurca bine cu absorbtia, in partea a doua a anului vom crea conditii pentru o absorbtie mai buna.

- Tinta de deficit este de 4,4% pentru 2011 si 3% din PIB pentru 2012.

- Pentru 2011 se prognozeaza o crestere economica intre 1,5% si 2%, iar pentru 2012, 4%

- Obiectivul noului acord este cresterea economica.

- Noul acord cu FMI, CE, BM este pe o durata de 2 ani si va avea un caracter preventiv, adica nu accesam direct bani dar daca va fi nevoie, vom avea la dispozitie bani.

- Romania s-a incadrat in tintele de deficit angajate cu organismele internationale.

- Daca Romania ar fi continuat in anii 2009 si 2010 politicile si deficitele structurale din 2008 tara ar fi ajuns in colaps economic.

Am avut nevoie de masuri dure, dar corecte de restrangere a cheltuielilor. - Prin acordul cu FMI am evitat derapajele economice si s-a asigurat stabilitatea macroeconomica. 

#acord fmi, #emil boc, #crestere economica, #privatizare cec , #stiri Emil Boc