Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Masurile anticriza 2009-2010 in viziunea lui Emil Boc

Masurile anticriza 2009-2010 in viziunea lui Emil Boc

Premierul Emil Boc a prezentat marti Parlamentului cele sapte masuri anticriza pe care Guvernul le va lua in 2010, dar si 28 de masuri luate anul trecut, facand referire inclusiv la mentinerea TVA la 19% si a cotei unice de impozitare la 16%.

Printre cele 28 de masuri anticriza luate deja de Guvern, mentionate de Boc, se afla alocarea celui mai mare procent din PIB din ultimii 20 de ani pentru investitii, facilitati pentru angajarea somerilor si achizitionarea a aproape 17.000 de locuinte prin Programul "Prima Casa".

Continuarea Programului "Rabla", construirea de case pentru specialistii din mediul rural, reabilitarea termica a blocurilor si a drumurilor judetene, Programul "Primul Siloz", vanzarea locuintelor ANL chiriasilor, sprijinirea IMM-urilor, dar si a autoritatilor locale care acceseaza fonduri UE prin acordarea de garantii de stat si masura somajului tehnic sunt alte masuri deja luate de Guvern si prezentate de Emil Boc.

Printre masurile pentru sprijinirea firmelor, premierul a amintit neimpozitarea profitului reinvestit, amanarea la plata a obligatiilor restante, accelerarea rambursarii TVA, ajutoarele de stat, masurile de stimulare a industriei chimice si energetice, reducerea taxelor si tarifelor parafiscale.

Emil Boc a amintit inclusiv mentinerea TVA la 19% si a cotei unice la 16% printre masurile anticriza.

El a evidentiat eficienta masurilor anticriza luate pana acum de Executiv invocand stabilitatea cursului valutar, scaderea dobanzilor, mentinerea deficitului bugetar "in limite controlabile", cresterea exporturilor in ultimele trei luni si finalizarea a 42 de kilometri de autostrada in 2009.

In 2010, a declarat prim-ministrul, Guvernul va oferi facilitati pentru tinerii de pana in 35 de ani care infiinteaza firme, va inlocui impozitul minim cu cel forfetar si va reduce numarul de declaratii fiscale ce trebuie completate de persoanele juridice.

Compensarea TVA de rambursat cu cel de recuperat, initierea Legii parteneriatului public-privat, amanarea si in 2010 a platii impozitului anticipat pe venit sunt alte masuri ce vor fi puse in practica in acest an. "Sa fim cu totii cumpatati, sa nu cerem mai mult decat se poate da, decat poate economia in acest moment.

Criza a fost trecuta mai usor de cei care au fost cumpatati inainte de criza, desi economia duduia si la ei. (...) Mesajul meu este sa consolidam ceea ce am obtinut, sa lasam deoparte demagogia si populismul", s-a adresat Boc parlamentarilor.

Prim-ministrul a spus ca au aparut deja semne ale imbunatatirii situatiei economice, precum cresterea exporturilor, o rata a somajului cu doua puncte procentuale mai mica decat media UE si imbunatatirea perspectivei Romaniei de catre agentiile de rating.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3291 ori
Citeste mai multe despreanticriza boc emil guvern masuri premier