Ilie Sarbu: Boc minte, subventiile erau alocate

Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 14:01
1329 citiri
Ilie Sarbu: Boc minte, subventiile erau alocate

Vicepresedintele PSD,Ilie Sarbu,fost ministru al Agriculturii,a declarat ca la momentul plecarii sale din Guvern existau actele normative si banii alocati in buget pentru plata subventiilor pentru fermieri, acuzandu-i pe premierul Emil Boc si pe ministrul Radu Berceanu de dezinformare si minciuna, informeaza NewsIn.

"Legislatie exista, banii erau prevazuti in buget, dar nu mai vin la buget, iar minciunile curg in fiecare zi si dezinformarea, de la Guvern, de la cel mai inalt om, nu la stat, ci la post, de la domnul Boc.

Vine si ne mai spune, face o declaratie, ieri am inteles pe centura, unde l-a trimis domnul Basescu in politica, la Cluj, dupa Lavinia Sandru, l-a trimis si pe Boc pe centura si face o declaratie ieri ca ministrul Sarbu este vinovat de ceea ce se intampla.

Ce vina am eu din toate astea?", a sustinut Ilie Sarbu.

Fostul ministru a precizat ca aceste dezinformari "au dus la ceea ce vedem astazi in strada, oameni disperati, oameni care incearca sa-si obtina drepturile, drepturi pe care ei le-au castigat inca din toamna anului trecut".

Sarbu a precizat ca anul trecut a acceptat suma de 1,37% din PIB pentru Agricultura, in ciuda criticilor pe care le-a primit, "din cateva motive foarte clare si precise la acea vreme".

"Unu, acordarea subventiilor de toate tipurile pentru perioada ianuarie - decembrie 2009, acordarea prefinantarilor la fondurile europene, sumele deci se regaseau in buget, si cofinantarile (...)

Lucrurile au mers bine pana am fost determinati sa iesim de la guvernare, din acel moment in patru ocazii succesive domnul prim-ministru Boc a iesit si tot a spus dupa fiecare sedinta de guvern <>, se dadea si la sanatate si la invatamant, nu avem probleme cu pensiile, cu salariile, totul era ok", a declarat vicepresedintele PSD.

De asemenea, el a amintit ca in Guvern a fost aprobat un memorandum, pe 14 iunie 2009, prin care erau asigurata alocarea subventiilor si a altor drepturi pentru agricultori.

Sarbu a aprecit ca "tine" la ceea ce i-a promis ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, privitor la asigurarea fondurilor pentru agricultura deoacere l-a considerat "om serios".

"Cred ca si asupra dansului ( a lui Gheorghe Pogea, n.r.) s-au facut presiuni si nu a mai putut sa-si respecte toate promisiunile facute, care de fapt nu sunt promisiuni benevole, nu se intampla lucrul asta ca cineva vrea sa faca un avantaj sectorului nu stiu care din agricultura, ci pentru faptul ca trebuie", a mai afirmat Sarbu.

Totodata, fostul director al APIA, Daniel Constantin, a precizat ca Agentia a finalizat recensamantul pentru ovine, caprine si bovine, contrar a ceea ce ar fi declarat recent ministrul Radu Berceanu, lucru confirmat de un comunicat al APIA din 15 octombrie.

"Guvernul nu mai avea altceva de facut decat sa emita o hotarare de Guvern si sa inceapa platile incepand cu data de 16 octombrie, asa cum s-a angajat si domnul ministru Ilie Sarbu si domnul prim-ministru Boc prin acest memorandum semnat la greva anterioara cu fermierii", a declarat Constantin.

El a mai precizat ca o parte din sumele necesare pentru subventiile crescatorilor de animale ar putea fi gasite din variatiile de curs valutar din platilor efectuate de APIA pentru subventiile pentru agricultori.

"Calculul este foarte simplu, 500 de milioane de euro platiti la cursul aprobat de Banca Central Europeana la 30 septembrie 2008, si anume 3,7412, rambursat de catre Comisia Europeana si transformati in lei de catre Ministerul de Finante, la un curs de 4,2, o sa constatati ca e o diferenta de peste 200 de milioane de lei castigati numai din cursul valutar", a mai explicat Constantin.

El a precizat ca aceasta suma ar reprezenta o treime din banii care trebuiesc dati pe cap de animal. 

#sarbu, # boc, # subventii, # bani, # buget , #stiri Emil Boc