Boc nu vrea un salariu minim "populist"

Sambata, 02 Octombrie 2010, ora 20:46
1253 citiri
Boc nu vrea un salariu minim "populist"

Premierul Emil Boc a declarat, sambata, ca salariul minim va fi stabilit atat in functie de interesele sindicatelor, cat si ale patronatelor si a subliniat ca Guvernul nu va putea oferi mai mult decat posibilitatile economice actuale, potrivit Newsin. 

"In privinta politicii salariale, Romania va oferi atat cat poate, nu vom oferi in maniera populista mai mult decat e posibil (...) Bugetarii vor recupera o parte importanta din salariul diminuat cu 25%, in 2010, prin noua lege a salarizarii.

Salariul minim va creste in raport cu valoarea din prezent de 600 lei. Valoarea finala a salariului minim va fi stabilita in functie de doua exigente: sa contribuim la eliminarea muncii la negru prin ridicarea salariului, iar valoarea salariului sa nu conduca la pierderea suplimentara de locuri de munca.

Trebuie sa tinem cont atat de interesele sindicatelor, cat si de interesele patronatelor, si nu in ultimul rand de interesele economiei", a declarat sefului Guvernului, in privinta intalnirii de sambata cu reprezentantii sindicatelor.

Intrebat cand va fi stabilita valoarea finala a salariului minim, el a precizat ca acest lucru se va intampla "in urma dezbaterilor care vor avea loc saptamana viitoare cu toate structurile sindicale si patronale".

"Salariul actual minim este de 600, solicitarea maximala e 750 lei. Vom gasi un echilibru rational intre solicitari, tinand cont de cele 2 obiective: eliminarea muncii la negru si pastrarea locurilor de munca in economie", a mai spus Boc.

"Greul nu a trecut, dar nici nu trebuie sa cadem cu totii victime ale negativsimului si pesimisului, cum incearca unii sau altii. Desi partea dificila inca e in desfasurare, construim o fundatie solida prin care sa asiguram o crestere economica sanatoasa, constanta si de durata in Romania. Nu putem consuma mai mult decat producem si nu putem sa ne imprumutam doar pentru a consuma (...)

Acest guvern nu va repeta greselile Guvernului Tariceanu, cand au fost angajate cheltuieli fara sustinere, pe termen mediu si lung. Iesirea din criza nu se va face prin politici populiste, care pot ingropa Romania", a subliniat premierul.

Intrebat daca a acceptat solicitarile liderilor sindicali privind majorarea Coeficientilor de salarizare pentru educatie si sanatate, seful Guvernului a replicat ca discutiile tehnice continua la Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor, singurele in masura sa ofere o solutie. 

#boc, #minim, #populist, #salariu, #sindicate , #stiri Emil Boc