Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Boc isi asuma raspunderea pentru salariile profesorilor

Boc isi asuma raspunderea pentru salariile profesorilor

Prim-ministrul Emil Boc a anuntat ca isi va asuma raspunderea pentru legea care esaloneaza plata majorarilor salariale ale profesorilor obtinute in instanta si pe Codul Dialogului Social, anunta NewsIn.

Amendamentele depuse de parlamentari la Codul Dialogului Social si la Legea salarizarii personalului didactic pentru anul 2011 vor fi analizate intr-o sedinta extraordinara a cabinetului Boc, sedinta ce va avea loc luni, de la ora 11,00. De la ora 16,00 premierul Emil Boc se prezinta in fata Camerelor reunite ale Legislativului pentru asumarea raspunderii pe actele normative, in doua sedinte succesive.

Opozitia nu va participa la plenul reunit si nici nu va depune motiune de cenzura, deoarece considera procedura asumarii, in special pe cea privind salariile profesorilor, ilegala si neconstitutionala.


De altfel, USL a anuntat ca va sesiza CCR, iar presedintele PSD Victor Ponta a amenintat ca va depune plangeri penale la adresa lui Emil Boc si a lui Traian Basescu, daca legea va fi adoptata, iar apoi promulgata.


Legea privind salariile profesorilor a fost adoptata de Guvern pentru a contracara deciziile judecatoresti prin care a fost dispusa reincadrarea dascalilor, incepand cu anul 2010, luand in considerare salariile de baza aferente lunii decembrie 2009, rezultate din aplicarea Legii 221/2008, privind majorarea salariilor cu 50%.


Conform Guvernului, daca nu se adopta proiectul de lege privind uniformizarea salariilor profesorilor, Executivul este obligat la un efort bugetar suplimentar de 500 de milioane de euro in acest an.


Boc a atras atentia ca, in situatia in care s-ar acorda banii necesari pentru acoperirea cresterii cu 50% a salariilor cadrelor didactice, s-ar rata nu numai tinta de deficit stabilita cu forurile internationale, dar si posibilitatea revenirii, in 2012, a salariilor bugetarilor la nivelul de dinaintea taierilor din 2010, precum si eventuala scadere a CAS-ului preconizata pentru a doua parte a anului 2011.


El a mentionat ca, pentru a se face rost de banii pe care Guvernul nu-i are pentru majorarea salariilor cadrelor didactice, atunci fie este nevoie de a se taia din anumite cheltuieli, fie sa fie disponibilizati alti bugetari.


Boc a precizat ca actul normativ pregatit de Guvern nu plafoneaza salariile profesorilor, ci doar esaloneaza plata drepturilor pentru anul 2012, fiind afectati de acesta doar profesorii care s-au reincadrat cu salarii majorate cu 50%, adica aproximativ 5% din cazuri. "Noi nu plafonam salariile.


Sentintele judecatoresti, care tin de trecut si care au fost obtinute, se vor respecta, se vor reesalona acele drepturi si vor fi platite conform legilor in vigoare, in baza ordonantei 71, in functie de modul cand s-au pronuntat sentintele, ele se vor plati in anii urmatori (...)


Drepturile salariale obtinute in instante si prin sentinte sunt pusi deoparte si se dau in functie de resursele economice ale tarii. Sentintele judecatoresti trebuie respectate, nu se discuta. Vor fi esalonate, asa cum sunt esalonate si drepturile magistratilor", a explicat premierul.

"Incepand cu anul 2012, prin legea bugetului pe 2012, se va stabili cat si cum se vor reesalona aceste drepturi salariale, in functie de sentintele judecatoresti. Dupa ce se va face inventarul tuturor sentintelor judecatoresti si vom sti exact despre ce cuantum este vorba, ne vom uita la ce alte obligatii salariale mai are statul de achitat pentru trecut, vom vedea care sunt banii pe care-i are la dispozitie Romania pentru 2012, 2013 si 2014, potrivit strategiei fiscale si atunci vor fi dati", a mai sublinat seful Executivului.

Legea privindu-i pe profesori a intampinat o opozitie puternica din partea USL si a sindicatelor.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1369 ori