Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Boc: Este inadmisibil ca Romania sa importe 70% din produsele agroalimentare

Boc: Este inadmisibil ca Romania sa importe 70% din produsele agroalimentare

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Timisoara, ca este "inadmisibil" ca Romania sa importe 70 la suta din produsele agroalimentare, desi are o capacitate mai mare, agricola si zootehnica, decat alte tari.

"Nu este admisibil ca Romania, care are o capacitate efectiv mai mare, in comparatie cu alte tari, si pe agricultura si pe zootehnie sa fie importatoare, in proportie de 70 la suta, de produse agroalimentare", a spus Boc.

El a declarat ca in cadrul discutiilor pe care Guvernul le va avea cu reprezentantii Fondului Monetar International si cu cei ai Comisiei Europene va cere majorarea plafonului garantiilor guvernamentale pentru sectoare strategice, cum ar constructiile si agricultura.


"In cadrul discutiilor pe care le vom avea cu CE si FMI in luna iulie si inceputul lunii august vom discuta cel putin doua aspecte majore. In primul rand, majorarea plafonului garantiilor guvernamentale, astfel incat Romania sa fie in stare, prin intermediul Guvernului, dupa modelul programului Prima Casa, Primul Siloz, sa poata oferi garantii guvernamentale si pentru dezvoltarea altor ramuri strategice ale economiei nationale.


Deci dezvoltam sectorul constructiilor, dezvoltam sectorul agriculturii prin programul Primul Siloz pentru productia de cereale, il vom utiliza si pentru sustinerea fermelor, a intreprinzatorilor din domeniul zootehnic, pentru ca producatorii Romaniei sa fie incurajati sa produca si carne de porc si carne de pasare si alte produse de acest fel, prin implicare directa a statului", a afirmat Boc.


El considera ca majorarea acestui plafon va incuraja fermierii din Romania, astfel ca importurile de produse agroalimentare vor scadea.


"De aceea vrem sa utilizam acest mecanism, al garantiilor guvernamentale, pentru a incuraja fermierii din Romania sa aiba posibilitatea sa ofere procesatorilor carne de porc, carne de pasare si alte produse similare si sa nu fim nevoiti, asa cum suntem acum, sa importam 70 la suta din asemenea necesar din strainatate", a explicat Boc.


In opinia lui Boc, agricultura are o pondere insemnata la PIB si reprezinta "o crestere naturala a economiei romanesti".


Premierul a spus ca, in timpul intalnirii cu conducerea firmei Smithfield, la Timisoara, nu s-a pus in discutie problema despagubirilor de 11,5 milioane de euro pentru pagubele suferite de companie in timpul epidemiei de pesta porcina din 2007, insa a discutat despre ridicarea embargoului impus Romaniei pe produsele din carne, care ar putea avea loc in luna octombrie a acestui an.


"Obiectivul nostru este ca embargoul sa fie ridicat, incepand cu luna octombrie, si am facut demersuri in acest sens la Comisia Europeana pentru ca pesta porcina sa nu mai fie un obstacol al exportului de produse de carne din Romania", a conchis Boc.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1270 ori
Citeste mai multe despreboc alimente import