Boc: Bogatii, fara subventiile la caldura

Marti, 10 Mai 2011, ora 23:38
1336 citiri
Boc: Bogatii, fara subventiile la caldura

Premierul Emil Boc a declarat, marti, ca Guvernul intentioneaza sa taie subventiile doar celor care au venituri mari si ca nu e firesc ca oameni cu salarii de 100 de milioane de lei vechi sa primeasca acelasi sprijin din partea statului ca si un cetatean cu un venit de doar zece milioane lei vechi, potrivit Mediafax. 

Premierul a mai sustinut, la Galati, ca aceasta nu este o solicitare a FMI, ci o solicitare de bun simt a romanilor.

"Pozitia noastra este urmatoarea: cei cu venituri mari, cei bogati, sa plateasca mai mult la factura la energie termica. Cei cu venituri mai mici sa fie protejati si sprijiniti de stat. Nu este firesc ca cineva cu 100 milioane de lei vechi pe luna sa beneficieze cu pana la 45% compensare a valorii combustibulilului la fel ca unul care are 10 milioane lei vechi pe luna.

Cred ca firesc este ca acela care are salariu mai mare, casa mare, sa plateasca mai mult, iar cei cu venit mai mic sa fie sprijiniti de stat prin formula sprijinului pe care Ministerul Muncii il acorda celor cu venituri reduse. Asta cred ca inseamna corectitudine, pentru ca, asa cum este la pausal, ca ai bloc sau garsoniera, toti platesc aceeasi valoare a gigacaloriei. Eu cred ca nu e corect", a sustinut premierul Emil Boc.

Seful Guvernului a sustinut ca la un asemenea plan se lucreaza acum in cadrul Executivului, astfel ca sprijinul care este acordat de stat sa fie tintit catre cei care chiar au nevoie de ajutor.

"Acesta nu este o cerinta a FMI, este o cerinta de bun simt a romanilor si de respectarea banului public, ca el sa fie utilizat cu eficienta. Nu se renunta la forma de sprijin a statului, ci doar se tinteste mai bine, adica se orienteaza catre cei care cu adevarat au nevoie", a declarat Emil Boc.

El a subliniat ca Ministerul Muncii va acorda in continuare spirijin familiilor cu venituri reduse, sprijin care se va materializa in continuare in forma baneasca pentru cei cu venituri mici si medii.

Guvernul s-a angajat in ultimele discutii cu FMI sa elimine subventia la energia termica in perioada imediata, astfel ca factura populatiei pentru incalzire si apa calda ar putea creste cu pana la 60% pana la finele anului, in functie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenta din surse proprii.

Subventia pentru producerea energiei termice este acordata in prezent atat de la bugetul de stat, cat si de la bugetele locale. Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat agentiei MEDIAFAX ca Guvernul va elimina subventia acordata de la nivel central pana la finele anului, dar va mentine la acelasi nivel sau chiar va creste ajutoarele pentru incalzire acordate persoanelor defavorizate.

"Exista diferite subventii pentru incalzire. Ajutorul de incalzire pentru cei mai vulnerabili ar putea ramane la acelasi nivel sau ar putea chiar creste. Exista, insa, o subventie acordata de la nivel central, pe care Guvernul vrea sa o elimine in cursul acestui an.

Exista, de asemenea, subventii pentru incalzire de la autoritatile locale, dar acestea nu au fost luate inca in considerare", a spus Franks. Potrivit reprezentantului FMI, eliminarea subventiilor in acest an pentru caldura va avea efect si asupra inflatiei, care ar putea urca si pana la 6%, peste cea mai recenta prognoza a Bancii Nationale a Romaniei. "

Ne asteptam ca inflatia (dupa eliminarea subventiilor - n.r.) sa fie undeva intre 5% si 6%. Vom face calculele cand vom sti cu exactitate care sunt schimbarile in ceea ce priveste si modificarile la pretul gazelor", a mai spus Franks. 

#incalzire, #subventii caldura, #emil boc, #bogati , #stiri Emil Boc