Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Hotelierii ar putea primi finantare de pana la 50% prin Casa Verde

Hotelierii ar putea primi finantare de pana la 50% prin Casa Verde

Ministrul interimar al Mediului, Elena Udrea, a semnat marti ordinul de ministru pentru completarea ghidului de finantare a programului Casa Verde, astfel ca hotelierii vor beneficia in acest an de o sesiune de depunere a proiectelor, iar finantarea va fi de pana la 50% din cheltuielile eligibile, informeaza NewsIn.

Potrivit datelor transmise de Ministerul Mediului, operatorii economici care vor sa acceseze acest program trebuie sa functioneze si sa aiba activitate economica de cel putin sase luni la data depunerii cererii de finantare, sa nu fie insolvabili, in stare de reorganizare judiciara sau faliment, in incetare de plati sau in stare de insolventa, sa nu aiba suspendate activitatile economice, sa aiba indeplinite obligatiile exigibile de plata a taxelor, impozitelor si contributiilor catre bugetul de stat, bugetul local si Fondul pentru mediu.

De asemenea, acestia trebuie sa nu sponsorizeze activitati cu efect negativ asupra mediului, sa nu fie considerati "firma in dificultate, conform dispozitiilor Instructiunilor Comisiei Europene privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea firmelor in dificultate, sa aiba contributia proprie necesara implementarii proiectului si sa se angajeze in vederea sustinerii acesteia.

O alta conditie este ca valoarea totala a ajutoarelor de minimis acordate operatorului economic pe o perioada de trei ani consecutivi, cumulata cu valoarea alocarii financiare acordate in baza schemei de minimis, sa nu depaseasca echivalentul in lei, la data depunerii cererii de finantare, a 200.000 euro (100.000 euro in cazul operatorilor economici care activeaza si in sectorul transporturilor).

Din cele 310 milioane lei prevazute pentru acest program, autoritatile publice locale beneficiaza de numai 210 milioane lei, 100 milioane lei fiind directionate hotelieri, ce vor putea depune proiecte in cadrul celei de-a treia etape care va fi organizate pana la finalul lui 2009.

"In cazul unitatilor administrativ-teritoriale, finantarea nerambursabila se acorda in procent de pana la 80% din cheltuielile eligibile ale proiectului, iar in cazul operatorilor economici, finantarea poate fi de pana la 50%.

In cadrul unei sesiuni de depunere, un solicitant poate depune cel mult doua proiecte", se mai arata in comunicat.

Fiecare proiect poate viza mai multe amplasamente aflate in proprietatea, concesiunea sau administrarea solicitantului.

Suma solicitata prin cererea de finantare, reprezinta insumarea cheltuielilor eligibile pentru toate amplasamentele vizate prin proiect.

In cele doua sesiuni de depunere a proiectelor derulate deja, autoritatile locale au depus aproximativ 350 de proiecte, potrivit datelor Administratiei Fondului de Mediu (AFM), acestea urmand sa fie analizate pentru a vedea care vor primi finantari de la fondul de mediu pentru cheltuielile eligibile.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1387 ori