Când vor începe să scadă dobânzile la nivel european: ”Proiecțiile vor fi cheia pentru a evalua”

Luni, 12 Februarie 2024, ora 10:18
0 citiri
Când vor începe să scadă dobânzile la nivel european: ”Proiecțiile vor fi cheia pentru a evalua”
Grafic FOTO Pixabay

Noile previziuni ce urmează să fie publicate în martie de Banca Centrală Europeană privind inflaţia şi creşterea economică vor fi esenţiale pentru a decide când va începe scăderea dobânzilor, a afirmat Pablo Hernandez de Cos, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, într-un interviu acordat duminică publicaţiei Politis din Cipru, transmite Bloomberg.

"Proiecţiile vor fi cheia pentru a evalua, în primul rând, dacă putem fi suficient de încrezători că va realizată ţinta noastră de inflaţie pe termen mediu, de 2%, ţinând cont de riscurile asociate. În al doilea rând, trebuie să evaluăm procesul de scădere a dobânzilor, care să fie compatibil cu atingerea ţintei noastre simetrice", a declarat De Cos, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei.

Pentru a lupta cu o inflaţie ridicată, BCE a demarat un ciclu fără precedent de înăsprire a politicii monetare, astfel că în perioada cuprinsă între luna iulie 2022 şi luna septembrie 2023 gardienii euro au majorat costul creditului în zece reprize consecutive, până la nivelul istoric de 4%.

Şi economistul şef al BCE, Philip Lane, a atras atenţia că sunt necesare mai multe asigurări că inflaţia revine la ţinta de 2% pentru ca oficialii să fie în măsură să reducă dobânzile.

Indicând că preferă să nu fie grăbită relaxarea politicii monetare, Lane a explicat că, deşi în acest moment procesul de dezinflaţie s-ar putea desfăşura mai rapid decât s-a anticipat, perspectivele pe termen mediu sunt mai puţin clare.

"În ceea ce priveşte evaluarea generală a traiectoriei politicii noastre monetare, trebuie să observăm mai mult timp procesul de dezinflaţie înainte de a avea suficientă încredere că inflaţia va atinge ţinta în timp util şi într-o manieră sustenabilă", a declarat Lane.

După ce nu a fost evaluată exact creşterea preţurilor care a urmat după pandemie şi după invadarea Ucrainei de către Rusia, De Cos a explicat că acum încrederea în proiecţiile BCE a crescut semnificativ: "Erorile din previziuni au fost extrem de reduse şi chiar negative în ultimele trimestre, ceea ce înseamnă că datele privind inflaţia sunt uşor sub nivelul previzionat".

Dezinflaţia în zona euro va continua probabil în următoarele trimestre, a declarat oficialul BCE.

Datele preliminare publicate de Eurostat arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat luna trecută la 2,8%, în scădere de la 2,9% în decembrie şi în linie cu estimările.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a redus la 3,3% în ianuarie, de la 3,4% în decembrie, în timp ce analiştii se aşteptau luna trecută la o scădere până la 3,2%. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

...citeste mai departe despre "Când vor începe să scadă dobânzile la nivel european: ”Proiecțiile vor fi cheia pentru a evalua”" pe Ziare.com

#dobanzi, #inflatie, #BCE , #Stiri Macroeconomie