Piata auto din Romania, cel mai mare declin din UE in ianuarie

Marti, 15 Iunie 2010, ora 13:31
1418 citiri
Piata auto din Romania, cel mai mare declin din UE in ianuarie

Piata romaneasca a autoturismelor a inregistrat in perioada ianuarie-mai cel mai abrupt declin din Uniunea Europeana (UE) dupa numarul inmatricularilor noi, de 49%, la 26.351 de unitati, iar constructorul local Dacia a continuat sa consemneze in luna mai scaderi la nivelul blocului comunitar, precizeaza Mediafax.

In luna mai, piata romaneasca a automobilelor destinate pasagerilor a coborat cu 24,6%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la 8.657 de unitati, nivel care plaseaza Romania pe locul 14 in UE, potrivit datelor Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

In aprile, Romania s-a plasat pe locul 18 in Uniune in functie de numarul inmatricularilor noi de autoturisme.

Cifrele prezentate de ACEA referitoare la situatia pietei din Romania au fost anuntate anterior de Directia Regim Permise Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Inmatricularile noi de autoturisme Dacia au crescut in primele cinci luni, in UE, cu 21,3%, comparativ cu perioada similara din 2009, la 108.505 unitati. In luna mai, insa, inregistrarile au coborat cu 5,4%, la 23.415 de masini, dupa un declin de 15,6% in aprilie.

Cota de piata a constructorului auto roman a avansat de la 1,5% in perioada ianuarie-mai 2009 la 1,8% in primele cinci luni ale acestui an si a urcat de la 2% in mai 2009 la 2,1% in mai 2010.

La nivelul Uniunii, in primele cinci luni au fost inmatriculate 5.943.096 de autovehicule destinate pasagerilor, in urcare cu 1,9% fata de intervalul similar al anului trecut. In mai, inmatricularile au scazut cu 9,3%, la 1.129.508 de masini.

"Cererea pentru masini noi din UE a scazut pentru a doua luna consecutiv in mai, ceea ce reflecta retragerea programelor guvernamentale de sprijin a pietei auto si situatia economica dificila", se arata in raportul ACEA.

Cea mai mare piata auto din Uniune fost, atat in mai, cat si in primele cinci luni ale acestui an, Germania, cu un nivel al inmatricularilor noi de 249.708 de unitati si, respectiv, 1.179.532 masini.

Cea mai mare crestere a numarului de inmatriculari a avut-o, in ianuarie-mai, Portugalia (56,3%), iar in luna mai Irlanda (70,6%).

Grupul Renault, proprietarul Dacia, a inregistrat in perioada ianuarie-mai un avans de 24,9% al numarului de inmatriculari noi, la 623.881 de masini. In mai, indicatorul a urcat cu 5,9%, la 118.631 masini. Cota de piata a constructorului auto a crescut in primele cinci luni de la 8,6% la 10,5% si a urcat in mai de la 9% la 10,5%.

Grupul german Volkswagen a fost producatorul auto cu cea mai mare cota de piata din UE, atat in mai, cat si in intervalul ianuarie-mai, de 22,1% si, respectiv, 21%. Urmatoarele locuri sunt ocupate de PSA Peugeot Citroen, Renault si Ford.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#auto, #autoturisme, #masini, #piata , #stiri Dacia