Investitorii francezi se gandesc sa paraseasca Romania

Miercuri, 29 Aprilie 2009, ora 11:02
1819 citiri
Investitorii francezi se gandesc sa paraseasca Romania

Unii investitori francezi in strainatate, inclusiv in Romania, iau in calcul relocarea activitatilor Unele companii franceze care au investit in Romania, alte state est-europene, China sau Maroc, pentru a avea costuri de productie mai reduse, si-ar putea reloca activitatea in Franta, ca urmare a problemelor de calitate sau cheltuielilor de transport, potrivit cotidianului Les Echos.

Printre exemplele oferite de publicatia franceza se numara cazul producatorului de mobila Parisot, care a relocat productia de mobilier de baie din Romania in localitatea franceza Saint Loup sur Semouse in 2009, in timp ce Risc Group, furnizor de servicii IT, a transferat la Orleans activitatea diviziilor din Romania, Maroc si Ucraina anul trecut.

Grupul Parisot detine in Romania cinci fabrici - Mobilux Bucuresti, Mobilux Tarnaveni, Mobila Sovata, Mobila Oradea si SIM Sarmas (Mures) - si o platforma logistica (Mobimexa din Arad).

Potrivit unui studiu citat de Les Echos, cresterea din ultimii ani a pretului barilului de petrol, deprecierea dolarului si majorarea salariilor in tarile considerate ca avand costuri mici de productie au redus atractivitatea acestora.

Fenomenul de crestere a costurilor de salarizare este larg raspandita in randul tarilor cu economii emergente, fapt dovedit si de greva de trei saptamani a angajatilor Dacia din primavara anului 2008. Deciziile de transfer inapoi in Franta a activitatilor unor companii iau in calcul si dificultatile legate de transport, coordonarea activitatii intr-o tara straina, spionajul industrial, transferul de tehnologie, sau contrafacerea unor produse.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#investitor, # francez, # relocare, # Romania , #stiri Dacia