Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romtelecom si Cosmote discuta cu Ericsson externalizarea centrelor de comanda

Romtelecom si Cosmote discuta cu Ericsson externalizarea centrelor de comanda


Romtelecom si Cosmote Romania discuta cu Ericsson Romania pentru externalizarea centrelor de comanda ale celor doua retele (Network Operation Centre - NOC), incheierea contractului urmand sa contribuie la eficientizarea costurilor celor doi operatori.

"Romtelecom si Cosmote Romania au optat pentru un model de afaceri ce presupune servicii de suport integrate in structurile organizationale de Operatiuni si Mentenanta. Ca urmare a acestei decizii, unitatile de afaceri Intretinere Retea Pasiva, Monitorizare si Operare Retea Fixa si Mobila vor fi transferate catre un partener extern. Acest partener extern a fost selectat ca rezultat al unei licitatii organizate de catre cele doua companii, proces la care au participat jucatori importanti de pe piata locala si internationala de telecomunicatii. Ca urmare a acestei licitatii, cele doua companii au intrat in discutie cu Ericsson pentru a agrea un parteneriat pe acest proiect cheie", au declarat pentru MEDIAFAX reprezentantii celor doi operatori.

Alte detalii despre contract (durata, valoarea, numar de salariati ai Romtelecom si Cosmote care ar putea fi afectati) vor fi publicate "atunci cand acestea vor fi disponibile", au mai spus sursele citate.

Surse din piata telecomunicatiilor spun ca la licitatie au mai participat subsidiarele locale ale Alcatel Lucent si Huawei.

Un parteneriat care dateaza din 2010

La finele anului 2009, Romtelecom a anuntat ca va transfera catre Ericsson Romania, incepand cu 11 ianuarie 2010, aproximativ 400 angajati care activeaza in prezent in departamentele Comutatie si Electroalimentare, in baza unui acord pe o perioada de cinci ani pentru externalizarea unor operatiuni de teren.

"Ericsson isi va asuma in plus responsabilitatea pentru servicii de intretinere corectiva si preventiva de teren pentru activitatile de comutatie si electroalimentare. Contractul sustine strategia Romtelecom de a creste eficienta (...)", se arata intr-un comunicat comun al Romtelecom si Ericsson Romania remis la 9 decembrie 2009.

Valoarea acordului nu a fost data publicitatii, dar reprezentantii Romtelecom au declarat ca este una dintre cele mai mari operatiuni de acest tip din Balcani.

Surse din piata telecomunicatiilor au declarat ca, alaturi de Ericsson Romania, au mai depus oferte si filialele locale ale Nokia Siemens Networks si Alcatel-Lucent.

Romtelecom este unul dintre cei mai mari operatori locali de telecomunicatii. Actionari sunt grupul elen OTE - 54,01% si Ministerul pentru Societatea Informationala - 44,99%. Grupul german Deutsche Telekom care detine 40% din OTE Group. Anul trecut, Romtelecom a raportat venituri totale de 609,5 milioane de euro, in scadere cu 1,6% fata de 2012.

Profitul operational inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari (EBITDA) a fost de 147,7 milioane de euro la nivelul intregului an, in scadere cu 11,1% comparativ cu 2012.

Cosmote Romania este al treilea jucator de pe piata de telefonie mobila, dupa Orange Romania si Vodafone Romania. In 2013, veniturile au scazut cu 0,9%, la 458,5 milioane de euro. Profitul operational pro forma inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari (EBITDA) a fost 119 milioane de euro, cu aproape 1% mai redus fata de 2012. Operatorul mobil are ca actionari pe Cosmote Group, parte a OTE Group - 70% si Romtelecom - 30%.

Parte a grupului suedez Ericsson, filiala locala avea peste 1.400 de salariati si afaceri de 543,7 milioane de lei an 2011, conform ultimelor date disponibile la Ministerul Finantelor Publice.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1708 ori