Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Curtea de Conturi:

Complexul Energetic Oltenia a oferit sponsorizari ilegale de peste 1 milion de euro

Complexul Energetic Oltenia a oferit sponsorizari ilegale de peste 1 milion de euro


Un control al Curtii de Conturi efectuat recent in cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) releva ca gigantul energetic a prejudiciat statul cu 5 milioane de lei in urma unor sponsorizari ilegale efectuate de fostele complexuri energetice aflate in componenta CEO, a declarat luni managerul producatorului de energie, Laurentiu Ciurel.

Potrivit managerului general al CEO, controlul a fost efectuate pe partea de energie, iar Curtea de Conturi a descoperit mai multe sponsorizari ilegale facute de fostele complexuri energetice catre cluburile sportive din judet, desi legea interzicea acest lucru.

Astfel, in perioada 2009-2012 au fost platite sume pentru care s-a constatat un prejudiciu la bugetul de stat reprezentand impozit pe profit in valoare de aproape 5 milioane de lei.

"In perioada 2009-2012 s-au platit pe sponsorizare toti banii astia care s-au platit, dar n-a mai existat nici cifra de afaceri care sa permita si nici profitul care sa permita, trebuia gasita alte cale. Curtea spune ca am prejudiciat bugetul statului cu peste 5 milioane de lei prin impozit pe profit neplatit, pentru ca toate sumele acelea ar fi trebuit sa constituie profit la acele entitati care au dat banii si sa plateasca statului impozit pe profit. Daca tot descoperim scheleti din astia, probabil ca nu ne va fi usor. La ora asta suntem in faza de contestare a deciziei Curtii, sigur nu vom avea nicio sansa, deoarece contestam tot la Curte, dupa care avem calea instantelor locale, proces care poate dura ani, pentru ca bugetul nu poate suporta aceste milioane care trebuie date inapoi", a declarat managerul CEO.

Totodata, raportul arata ca in 2011 salariatii din cadrul SNLO, parte componenta a CEO, au primit salarii majorate, suma totala ajungand la 12 milioane de lei, bani care ar trebui recuperati de la angajati, iar fostul director al Termocentralei Rovinari, Tiberiu Trotea, a incasat ilegal o prima de 40.000 de lei.

"Mai e o speta cu o suma foarte importanta care ar fi fost platita in plus, de natura salariala, acordata salariatilor in 2011 si care ar trebui recuperata de la ei. Va dati seama ce inseamna si asta, pentru ca s-a depasit fondul de salarii fara aprobare la fostul SNLO, si o suma mai mica, unul din directorii complexelor a luat in plus niste bani. Acestea sunt rezultatele controlului Curtii, noi extindem cercetarile cu Corpul de control, sa vedem daca s-au mai intamplat astfel de abateri si la alte entitati", a mai spus Laurentiu Ciurel.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1653 ori