Vinurile premium bulgaresti Katarzyna Estate intra in lupta cu Jidvei si Cotnari

Marti, 30 Aprilie 2013, ora 07:13
3363 citiri
Vinurile premium bulgaresti Katarzyna Estate intra in lupta cu Jidvei si Cotnari

Piata vinurilor premium din Romania este una atractiva pentru companiile de profil din tara dar si pentru importatori. Bulgarii de la Katarzyna Estate si-au anuntat intentia de a intra pe piata locala si spera sa ajunga, in anii urmatori, la vanzari de cateva milioane de euro. Ei vor intra in competitie cu gamele premium ale unor companii romanesti consacrate pe piata precum Cotnari, Murfatlar sau Jidvei.

Bulgarii estimeaza ca, in primii ani, pana cand romanii se vor obisnui cu produsele lor, vor vinde 10.000 de sticle pe an, iar apoi sa ajunga la 50.000 de sticle pe an.

"Vrem sa incepem cu putin. Tinta noastra nu este cantitatea, ci calitatea. Ceea ce ne dorim este ca oamenii sa vada ca vinurile bulgaresti sunt competitive din punct de vedere al raportului calitate - pret. Vom incepe incet, cu putin, pana cand oamenii vor realiza ca vinul bulgaresc si, in special cel de la Katarzyna Estate, are o calitate ridicata. Pentru inceput putem vorbi de 10.000 de sticle anual", a declarat Stefan Angelov pentru Agerpres.

Piata vinurilor premium, "la moda" pentru companiile de profil

Piata pe care intra cei de la Katazyna Estate, a vinurilor premium, este una aglomerata, fiind "atacata" atat de companiile mici si mijlocii din Romania, dar si de marii juctori din piata care si-au creat, de cele mai multe ori divizii separate.

Catalin Paduraru, somelier si CEO International Wine Contest Bucharest

"Cei de la Jidvei au facut o gama superpremium, cei de la Cotnari au facut o firma Casa Cotnari care este o persoana juridica separata si care targheteaza exact acest segment de piata. Pana si cei de la Murfatfar facusera Crama Mica Atelier. Plus, vinurile de import, cele consacrate de zeci sau sute de ani: Franta, Italia, Spania, Portugalia. Dar mai nou si din Australia Noua Zeelanda, SUA, Chile, Argentina care au si ele vinuri de clasa, au si vinuri de consum, dar au si vinuri de superclasa. Este o piata cam aglomerata", a explicat pentru Business24 Catalin Paduraru, expert in vinuri.

Totusi, exista sanse ca toate aceste companii sa isi gaseasca clienti pe aceasta piata, intrucat consumatorii de vinuri premium obisnuiesc sa aleaga un sortiment diferit de vin in functie de imprejurarea in care se afla.

"Din fericire, tiparul de consum pentru cei care beau vinuri din aceasta categorie este putin diferit. Intotdeauna conjuctura se schimba, deci vei schimba si vinul, schimbi mancarea schimbi si vinul, schimbi partenerii de conversatie schimbi si vinul. Combinatiile sunt nesfarsite, deci nu poate aparea o monotonie", a adaugat Paduraru.

Bulgarii, mai buni ca noi si la exporturi

In plus, vinul bulgaresc nu este strain romanilor. Turismul de masa, dar si prezenta altor producatori din Bulgaria pe piata vinurilor din Romania, face ca sansele de reusita ale celor de la la Katazyna Estate sa creasca.

"Bulgaria este un competitor serios in piata vinurilor si, ca si Romania, beneficiaza de un suport insemnat prin fondurile europene si au avut si ei o reconversie masiva in Bulgaria. Pe de alta parte, vocatia lor de exportatori este mai pronuntata decat a noastra. In plus, turismul de masa de la ei dezvoltat foarte bine si care atrage foarte multi romani face a vinul bulgaresc sa nu fie tocmai strain romanilor, drept pentru care eu cred ca vor avea succes in Romania. Katazyna Estate nu este prima firma care aduce vinuri bulgaresti in Romania. Mai sunt si vinurile Alira", a precizat Paduraru.

Stefan Angelov, reprezentantul Katazyna Estate estimeaza ca anul viitor ar putea fi vandute pe piata romaneasca 50.000 de sticle de vin din trei categorii de pret. In prezent, vinurile companiei se gasesc in hipermarketurile Real, insa reprezentantii companiei spera ca pe parcrul acestui an sa ajunga si in reasturantele de to din Bucuresti, precum si in magazinele specializate in vanzare de vinuri.

Katarzyna Estate vinde cea mai mare parte a productiei de vinuri pe piata din Bulgaria, iar de anul acesta incepe sa exporte catre Statele Unite si Elvetia. Totodata, producatorul de vinuri se afla in negocieri pentru a patrunde pe piata din China.

Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Pe unele tarabe din piețe se vând acum și cireșe, iar un kilogram se vinde cu 150 de lei. Fructele sunt aduse din Turcia și Grecia, iar comercianții spun că, de fapt, prețul de...
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
#vinuri Bulgaria, #vinuri premium Romania, #piata vinuri premium Romania, #Paduraru vinuri premium , #Stiri Companii