Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Top 3 domenii de activitate perfecte pentru afacerile de familie

Top 3 domenii de activitate perfecte pentru afacerile de familie


Afacerile de familie au cunoscut, în ultimii ani, o creștere impresionantă, în rândul românilor, datorită dorinței acestora de a dezvolta cu pasiune și pricepere o afacere începută de părinți. Printre cele mai iubite domenii sunt agricultura, turismul și retail-ul.

O afacere de familie reprezintă, în mare parte, suma timpului și a efortului depus de cei care îi pun bazele, cu pasiune și implicare. Orice părinte își dorește să-și vadă copiii fericiți și împliniți, atât personal, cât și profesional. Cel mai mare avantaj al acestui tip de afacere este că, dacă pasiunea este împărtășită de către toți membrii familiei, tainele afacerii vor fi învățate în mod natural.

Conform statisticilor, un procent copleșitor din numărul afacerilor falimentează, în primii cinci ani de existență. Acest lucru se întâmplă în special din cauza lipsei de experiență a proaspeților antreprenori, indiferent de vârsta acestora. Din acest motiv, sfatul multor specialiști este ca, atunci când dorim sa ne deschidem un business, să avem cel puțin cinci ani de experiență în domeniul respectiv. Astfel, avem timp să învățăm cât mai multe dintre particularitățile business-ului respectiv și, mai ales, care sunt nevoile pieței de clienți deservite. Unul dintre principalele motive ale falimentului din primii ani este faptul că piața nu are cu adevărat nevoie de produsele sau serviciile oferite de afacerea respectivă.

Din acest punct de vedere, o afacere de familie este, pentru tinerii antreprenori, mult mai sigură, având deja o bază solidă. Însă, pentru a putea dezvolta armonios afacerea familiei, cei care o preiau trebuie să știe să investească înțelept și să implementeze cat mai multe idei benefice.

Iată care sunt câteva dintre domeniile în care regăsim cele mai multe afaceri de familie:

1. Agricultura

Din fericire, tot mai mulți tineri aleg să facă studiile superioare în acest domeniu, în țară sau în străinătate, pentru ca, ulterior, să preia afacerea familiei. Cei care iubesc agricultura și au reușit să facă un business în acest domeniu beneficiază, în ultimii ani, de un real ajutor din partea tehnologiei. Mărturie stă numărul mare de anunturi Piese utilaje industriale, regăsite pe majoritatea site-urilor de anunțuri. Dacă bazele afacerii au fost puse într-o perioadă în care tehnologia era destul de rudimentară, în zilele noastre, cei care doresc să se dezvolte au la dispoziție o mulțime de opțiuni, atât de creditare, cât și de produse.

2. Turismul

Deși este unul dintre cele mai greu încercate, Horeca este, de mulți ani, domeniul de activitate ce s-a dezvoltat armonios, de la o generație la alta. Multe dintre hotelurile și pensiunile din țara noastră sunt administrate de zeci de ani de aceeași familie, dragostea pentru turism fiind molipsitoare. În ultimii ani, în contextul pandemiei, tot mai mulți români au ales să investească în apartamente în regim hotelier, aceasta fiind una dintre cele mai noi ramuri ale turismului românesc.

3. Retail-ul

Dragostea pentru vânzări este adesea transmisă de la o generație la alta. Astfel, este lesne de înțeles de ce un magazin fizic sau online, indiferent de domeniul său de activitate, este deseori afacerea în care este implicată întreaga familie, de la mic la mare. La fel precum în cazul celorlalte domenii prezentate mai sus, implicarea totala a administratorului, împreună cu echipa lui, poate aduce o diferență uriașă în activitatea sa, chiar dacă pe piață există o competiție acerbă.

Indiferent de domeniul de activitate, pentru ca o afacere de familie să se dezvolte armonios și trainic, membrii trebuie să fie implicați în aceeași măsură, iar interesele profesionale să fie în concordanță cu cele personale.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 563 ori