Seful Ikea e putred de bogat, dar se imbraca cu haine second-hand

Joi, 10 Martie 2016, ora 12:30
6659 citiri
Seful Ikea e putred de bogat, dar se imbraca cu haine second-hand
Foto: Flickr/Haparanda Midnight Ministerial June 2010

Are o avere estimata la 65,5 miliarde de euro, conduce una dintre cele mai cunoscute companii din industria de mobila si decoratiuni interioare, dar prefera sa se imbrace de la piata de vechituri.

Ingvar Kamprad, omul care a fondat Ikea, sustine ca astfel vrea sa dea un exemplu de cumpatare si afirma ca stilul sau de viata nu difera cu nimic de cel al unui om sarac din regiunea agricola Smaland din Suedia, relateaza The Guardian.

"Sunt cumpatat!"

Nu sunt barfe, ci adevarul gol-golut relatat chiar de catre excentricul miliardar! Intr-un interviu acordat postului suedez TV4, Kamprad recunoaste ca isi cumpara haine de la targul de vechituri.

"Nu cred ca port ceva care sa nu fi fost cumparat de la piata de vechituri. Are rolul de a arata ca vreau sa dau un bun exemplu. Este in natura celor din Smaland sa fim cumpatati", a explicat miliardarul.

Cele mai noi analize facute de presa din Suedia il plaseaza pe Kamprad in fruntea unei averi de 65,5 miliarde euro. In 2006, revista Forbes il declara al patrulea cel mai bogat om al lumii.

Este greu de spus insa care este valoarea adevarata a averii detinute de patronul Ikea, celebra sa cumpatare indemnandu-l in timp sa plaseze o parte din actiuni pe numele copiilor si o alta in portofoliul unei fundatii infiintate intr-un celebru paradis fiscal al Europei, Liechtenstein.

Zgarcenie maxima

Cat este vorba de cumpatare si cat este zgarcenie in viata de zi cu zi a miliardarului suedez? Pana la urma, amandoua ar putea fi ingemanate sub palaria aceluiasi personaj, fie ea si o palarie second-hand.

In 2008, Kamprad s-a plans ca o nota de plata de 22 de euro pentru un tuns era sa-i provoace o trauma profunda. "Ma tund numai in tarile in curs de dezvoltare. Ultima data m-am tuns in Vietnam", a marturisit el.

Pe de alta parte, modelul "Hagi Tudose" l-a ajutat sa ia decizia de a muta in 1973 averea din Suedia in Danemarca pentru a evita plata unor impozite prea mari. Ulterior a cautat conditii fiscale mai avantajoase in Elvetia.

Kamprad a inceput sa se retraga treptat din firma inca din 2010, lasand cale libera de afirmare pentru talentele celor trei fii ai sai. In 2014 s-a intors sa traiasca in Suedia, unde, bineinteles, targurile de vechituri sunt la tot pasul.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#ingvar kamprad, #avere patron Ikea, #miliardar zgarcit, #ikea , #Stiri Companii