Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

S&P: Sistemul bancar acumuleaza circa 80% din datoriile companiilor europene

S&P: Sistemul bancar acumuleaza circa 80% din datoriile companiilor europene


Standard & Poor's arata ca 78% din datoriile corporatiilor europene revin bancilor si asiguratorilor.

Astfel, companiile europene au de refinantat, pana in 2016, datorii de 4.200 miliarde de dolari, din care 3.300 miliarde de dolari reprezinta obligatiile institutiilor financiare, potrivit unei analize a agentiei de rating.

Datoriile ajunse la scadenta in acest an se ridica la peste 500 miliarde de dolari, suma care se va dubla anul viitor si va urca la 1.300 miliarde dolari in 2014, potrivit S&P.

"Temerile investitorilor, in particular privind incertitudinile din regiune, ar putea afecta semnificativ finantarea si perspectivele de refinantare (...) Un declin prelungit si accentuat al increderii in regiune ar putea conduce la costuri mai ridicate de finantare sau, mai rau, la descurajarea investitorilor de la finantare in general", comenteaza Diane Vazza, director la S&P.

Desi rezultatele alegerilor din 17 iunie din Grecia au eliminat riscul imediat de destramare a zonei euro, costurile de finantare a Spaniei si Italiei au continuat sa creasca, din cauza temerilor legate de situatia din sectorului bancar spaniol si de raspandirea crizei datoriilor de stat.

Cea mai mare parte din datoriile companiilor europene este calificata cu ratinguri "investment grade", insa incertitudinile legate de zona euro pot declansa o criza de lichiditate, evitata pana acum in principal datorita interventiilor Bancii Centrale Europene.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1250 ori