Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rombat investeste 18 milioane de euro ca sa produca baterii pentru masinile cu start-stop

Rombat investeste 18 milioane de euro ca sa produca baterii pentru masinile cu start-stop


Rombat, producator de baterii si acumulatori, unul dintre principalii competitori de pe aceasta piata din Romania, a deschis o noua linie de productie, proiectata pentru fabricarea de baterii auto destinate masinilor dotate cu sistemul start-stop si frana regenerativa.

Sistemul start-stop este folosit de producatorii de automobile pentru a indeplini cerinta obligatorie a Uniunii Europene de reducere a noxelor la 120g CO2 /km.


Sistemul start-stop contribuie la reducerea noxelor emise de autombile

Investitia facuta de companie in noua linie de productie, amplasata in Bistrita, se ridica la 83,4 milioame de lei, din care 32,8 mil lei cu finantare guvernamentala nerambursabila.

"Investitia pe care o inauguram este un raspuns la cererile de azi si de maine ale clientilor nostri si in mod special ale clientilor producatori de automobile " a declarat Ioan Repede, Director General al Rombat.

Capacitatea de productie a Rombat a crescut cu 700.000 de baterii anual

Prin deschiderea noii capacitati de productie, compania si-a extins productia cu 700.000 de baterii cu tehnologiile EFB si AGM.

Hala de productie are o suprafata totala de aproximativ 5.000 de metri patrati impartiti in 3 ateliere de productie ( fabricare placi, asamblare si formare baterii) si o zona de depozitare baterii.

Noua fabrica a fost dotata cu utilaje in valoarea de 15,4 milioane de euro. Cu aceste echipamente se pot fabrica produse de inalta calitate care sa asigure succesul in competitia acerba care se da in marea industrie auto.

In acelasi timp toata investitia a fost gandita pentru a avea performante de mediu foarte bune, un exemplu fiiind emisiile la cos, care sunt de 100 ori mai mici decat limita legala admisa. Foarte important este si impactul social al investitei prin crearea a 108 noi locuri de munca.

In 2013, compania a finalizat o investitie de 17 milioane de euro intr-o noua unitate de productie, prin realizarea noii structuri, capacitatea totala de productie ajungand la 3,3 milioane de baterii.

Rombat a produs, in 30 de ani, peste 23 de milioane de baterii

Compania fost infiintata in anul 1980, iar in cei peste 30 de ani de activitate, producatorul roman de baterii si acumulatori a livrat peste 23,213 mil baterii pentru o gama larga de vehicule, masini si utilaje, echipand autoturisme, autocare, camioane, masini si utilaje agricole, yahturi s.a.

Compania detine trei unitati de productie pe care compania le detine, toate amplasate in Bistrita, unde fabrica baterii conventionale atat pentru automobile cat si pentru aplicatii heavy duty.

Din punct de vedere al vanzarilor, compania isi mentine pozitia pe segmentul de after market din Romania, in 2012 dublandu-si vanzarile totale fata de anul 2006. La nivelul echiparii originale (segmentul OEM), Rombat colaboreaza cu Dacia Renault.

Pe piata externa, Rombat vinde peste 60% din productie in tari precum Germania, Italia, Bulgaria, Spania si Marea Britanie, iar in Franta detine o cota de piata de peste 10%.

Rombat este detinuta de grupul sud-african Metair

Din primavara anului 2012, actionarul Rombat este grupul sud-african Metair, care detine 99,42 %. Metair este un investitor strategic cu activitati in domeniul productiei si distributiei de produse si servicii in industria auto.

Produsele Rombat sunt validate ca echipare originala pentru marcile Dacia, Peugeot-Citroen, Nissan si Renault.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1699 ori