Afacerile din România ale fondatorilor LukOil. Familia Safin, milionari în Rusia, infractori în Moldova și Elveția

Joi, 14 Iulie 2022, ora 03:05
541 citiri
Afacerile din România ale fondatorilor LukOil. Familia Safin, milionari în Rusia, infractori în Moldova și Elveția
Ralif Safin, fondatorul LukOil, împreună cu fiica sa Alsou, vedeta familiei

Familia Safin este considerată una dintre cele mai puternice din Rusia.

Frații Ralif și Rishat Safin, originari din Bașchiria, s-au îmbogățit de pe urma companiei LukOil.

La începutul anilor 90, fratele cel mare, Ralif Safin, a participat la crearea gigantului Lukoil.

Din 1993 până în 2002, Ralif a fost acționar, prim-vicepreședinte, membru al Consiliului de Administrație al companiei petroliere Lukoil și președinte al Lukoil Europe Holdings Limited.

Ralif este și artizanul extinderii LukOil în țările balcanice și în România.

După ieșirea din LukOil, familia Safin și-a extins afacerile, inclusiv în România.

Ralif Safin

Politică

În 2002, Ralif și-a vândut pachetul deținut la LukOil pentru a intra în politică.

Așa că, în perioada 2002-2014, el a fost membru al Consiliului Adunării Federale a Federației Ruse din ramura legislativă a Republicii Altai (senator în în camera superioară a Dumei).

Scopul intrării în politică al lui Safin a fost de fapt să devină președinte al Republicii Bașchiria (Başkortostan), funcție pentru care a candidat în 2003. Deși era în relații foarte bune cu fostul președinte, care îl și numise succesor, Safin a ocupat doar locul trei.

Ralif a contestat rezultatul voturilor din primul tur, dar, chiar înainte de al doilea scrutin, Vladimir Putin și-a arătat sprijinul pentru un contracandidat. Astfel, Safin a renunțat de bună voie spunând că nu vrea să-l enerveze pe Vladimir Putin, mulțumindu-se cu funcția de senator.

Afaceri de familie

În paralel, Ralif Safin și-a văzut și de afaceri prin firma familiei, Marr Capital, condusă de fiul său cel mare, Marat.

Marr Capital, în care este implicată aproape toată familia Safin, se ocupa cu comerțul de petrol, imobiliare, industria auto etc.

În 2010, compania lui Safin a deschis fabrica KuzbassAvto pentru a asambla autobuze și camioane Hyundai sub marca rusă Kuzbass.

Deși deținea o avere de jumătate de miliard de dolari, în anul 2020, Zenit Bank din Rusia a cerut falimentul afacerilor familiei Safin care nu și-a rambursat datoriile. Dar acest lucru nu a afectat prea mult averile personale care au fost transferate din timp peste hotare.

Oricum, familia Safin investise mult peste hotare. Ei aveau afaceri în Republica Moldova, Letonia, România și Bulgaria. De altfel, presa bulgară a asociat numele lui Ralif cu corupția în distribuirea fondurilor UE în Bulg ...citeste mai departe despre "Afacerile din România ale fondatorilor LukOil. Familia Safin, milionari în Rusia, infractori în Moldova și Elveția" pe Ziare.com

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
#Lukoil, #fondator, #afaceri, #Romania, #Republica Moldova , #Stiri Companii