Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Intreprinderile sociale, o solutie buna pe plan local - Nicolescu (CNIPMMR)

Intreprinderile sociale, o solutie buna pe plan local - Nicolescu (CNIPMMR)


Un numar de 10.000 de intreprinderi sociale pot fi infiintate pana la sfarsitul acestui an, daca Guvernul va emite, in primul trimestru, o ordonanta de urgenta care sa contina cadrul legislativ necesar crearii acestui tip de institutii, deosebit de utile pentru crearea de noi locuri de munca si rezolvarea problemelor cu care se confrunta comunitatile locale, a declarat, marti, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Daca Guvernul va emite, in primul trimestru, o ordonanta de urgenta care sa contina cadrul legislativ necesar crearii intreprinderilor sociale, peste 10.000 de astfel de institutii vor putea fi infiintate pana la sfarsitul acestui an, pentru ca numarul lor sa ajunga chiar la 40.000-50.000 pana la finalul lui 2016, potrivit Agerpres.

In Marea Britanie exista mai mult de 700.000 de intreprinderi sociale infiintate in ultimii ani, care au reusit sa rezolve foarte multe dintre problemele cu care se confrunta comunitatile locale, si in special cele legate de infiintarea de noi locuri de munca.

"Intreprinderile sociale beneficiaza de numeroase facilitati fiscale, angajand totodata persoane defavorizate: persoane cu handicap, minori abandonati de parinti sau varstnici", a afirmat Ovidiu Nicolescu.

Potrivit acestuia, crearea de locuri de munca pentru persoanele defavorizate inseamna si scoaterea acestora din sfera asistentei sociale.

"Prin infiintarea intreprinderilor sociale, statul rezolva de fapt doua probleme: creste numarul de locuri de munca si scoate persoanele defavorizate din sfera asistentei sociale, degrevand bugetul de stat de plata ajutoarelor sociale.

De fapt, aceasta masura constituie una dintre prioritatile majore pentru mediul de afaceri in anul 2015, autoritatile publice centrale si locale trebuind sa se implice si in procesul de sustinere a infiintarii si dezvoltarii de intreprinderi mici si mijlocii", a mai spus presedintele CNIPMMR.

Intreprinderea sociala este o entitate comerciala ce desfasoara activitati cu scop lucrativ (ca orice companie obisnuita), dar care foloseste profitul obtinut pentru crearea de noi locuri de munca destinate persoanelor defavorizate. Intreprinderea de acest tip nu are ca scop principal maximizarea profiturilor, ci indeplineste strict o misiune sociala.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1893 ori