Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cum isi pot infiinta multinationalele birouri in Romania. Aspecte legale

Cum isi pot infiinta multinationalele birouri in Romania. Aspecte legale
Societatile straine care nu sunt rezidente in Romania isi pot promova interesele comerciale in tara noastra stabilindu-si aici o prezenta constanta, prin infiintarea de birouri de reprezentanta.

Ca si statut legal, reprezentantele nu sunt entitati cu personalitate juridica proprie (adica nu actioneaza in mod autonom si nu au o existenta de sine statatoare), ci depind si sunt subordonate in totalitate societatilor straine care le-au constituit.

De cele mai multe ori, societatile straine au interesul de a-si stabili reprezentante pe teritoriul tarii noastre pentru prospectarea pietei locale, atat in scopul promovarii si introducerii de produse pe aceasta piata, cat si in scopul urmaririi contractelor incheiate cu partenerii comerciali din Romania.

Ce activitati poate desfasura reprezentanta unei societati straine in Romania?

Avand in vedere statutul sau de totala dependenta si subordonare fata de societatea straina care "i-a dat viata", reprezentanta nu poate desfasura pe teritoriul Romaniei activitati in nume propriu (adica nu poate produce marfuri, nu poate presta servicii si nu poate executa lucrari), ci poate avea aici doar activitati-suport pentru societatea-mama, cum sunt activitatile de reclama (marketing, promovare si publicitate) ori furnizarea catre societatea-mama de informatii pentru cercetari stiintifice sau pentru activitati similare care au un caracter preparator sau auxiliar pentru societatea straina.

De multe ori, reprezentanta are rolul unui intermediar intre societatea-mama din strainatate si partenerii de afaceri din Romania ai acesteia, actionand ca un mandatar al societatii-mama (adica in numele si pe seama acesteia) sau ca un comisionar (in nume propriu, dar pe seama societatii-mama).

Etapele si documentatia necesara infiintarii unei reprezentante in Romania

Pentru a-si infiinta o reprezentanta in Romania, societatea straina trebuie sa parcurga in fata Ministerului Economiei o procedura de autorizare a reprezentantei.

Pe scurt, etapele autorizarii reprezentantei sunt urmatoarele:

(I) Inregistrarea cererii de autorizare

Cererea de autorizare a reprezentantei se depune la Directia Politici Comerciale din cadrul Ministerului Economiei si trebuie sa contina urmatoarele elemente:
(i) sediul social al societatii-mama;
(ii) obiectul de activitate al reprezentantei in concordanta cu obiectul societatii-mama si cu prevederile legale referitoare la activitatile permise unei reprezentante;
(iii) durata de function ...citeste mai departe despre "Cum isi pot infiinta multinationalele birouri in Romania. Aspecte legale" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 822 ori
Citeste mai multe despremultinationale Romania