Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cu greu vom mai afla ce se cumpara din banii publici: Guvernul a modificat Legea achizitiilor

Cu greu vom mai afla ce se cumpara din banii publici: Guvernul a modificat Legea achizitiilor

Guvernul a modificat si completat legislatia achizitiilor publice, prin ordonanta de urgenta. Scopul modificarilor este, potrivit Executivului, de a simplifica, clarifica si corela unele prevederi, precum si de a reduce termenele in procesul de atribuire a contractelor publice.

Insa dupa aceste modificari ce par date cu dedicatie autoritatilor locale, de acum pentru achizitiile directe mici va fi posibila incheierea de contracte fara publicarea prealabila in SEAP a anuntului si documentatiei.

"Un element de noutate al acestei ordonante este crearea cadrului legal care va permite, ulterior, prin detalierea in legislatia secundara, incheierea de contracte fara publicarea prealabila in SEAP a anuntului si documentatiei. Este vorba aici despre achizitiile directe mici realizate de autoritatile contractante, in cazul carora utilizarea platformei electronice actuale s-a dovedit a nu aduce eficienta, ci mai degraba o birocratizare inutila", se arata intr-un comunicat al Guvernului citat de News.ro.

Potrivit Profit.ro, procedurile de atribuire reglementate de Legea achitiziilor publice vor fi aplicate de la pragul de 929.089 lei, fara TVA, pentru contractele de achizitii publice sau acordurile-cadru de produse si de servicii atribuite de autoritatile contractante locale, precum si de cele aflate in subordinea acestora.

Prin modificarile aduse de Guvern sunt clarificate conditiile si modalitatile de aplicare a procedurii simplificate, stabilindu-se clar ca aceasta procedura se aplica pentru atribuirea contractelor de achizitie publica, a acordurilor-cadru si a concursurilor de solutii a caror valoare estimata este mai mica decat pragurile prevazute de lege.

Procedura simplificata reprezinta modalitatea de realizare a achizitiilor publice sub pragurile impuse de legislatia europeana, prin publicare numai la nivel national si cu utilizarea de termene mai scurte si cerinte minimale necesare pentru indeplinirea contractului.

De asemenea, este clarificata situatia de exceptie de la art. 19 din Legea nr. 98/2016, astfel incat autoritatea contractanta sa poata aplica procedura simplificata sau, dupa caz, achizitia directa, pentru loturi individuale, atunci cand sunt indeplinite conditiile prevazute de lege. Este precizat dreptul autoritatii contractante de a solicita operatorilor economici participanti in comun la procedura de atribuire sa adopte sau sa constituie o anumita forma juridica numai dupa declararea ofertei castigatoare si sub rezerva ca aceas ...citeste mai departe despre "Cu greu vom mai afla ce se cumpara din banii publici: Guvernul a modificat Legea achizitiilor" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 827 ori