Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Aruncam zeci de milioane de euro pe studii de fezabilitate care nu folosesc nimanui

Aruncam zeci de milioane de euro pe studii de fezabilitate care nu folosesc nimanui
Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene a scos spre dezbatere publica o mica modificare la H.G. 907/2016 privind etapele de elaborare si continutul cadru al documentatiilor tehnico-economice.

Cu aceasta ocazia, si specialistii in constructii au mai cerut o simplificare: ca investitiile cu valoare redusa sa se poata realiza direct la faza de Proiect Tehnic si apoi de executie de lucrari.

Birocratia excesiva omoara investitiile publice

La acest moment, daca un primar decide ca doreste sa reabiliteze o scoala, adica putin var, de schimbat termopanele, pus polistiren si schimbat gresia in bai, pentru executie nu ii trebuie mai mult de trei luni.

Dar procesul birocratic il obliga pe acesta sa parcurga mai multe etape, ce fac imposibila realizarea investitiei in anul in curs.

Astfel, el trebuie sa faca: nota conceptuala, tema de proiect, expertiza tehnica, auditul energetic, studiul de fezabilitate/documentatie de realizare a lucrarilor de interventie, proiect pentru autorizarea lucrarilor de constructii, proiect tehnic si abia apoi executia propriu-zisa.

Chiar daca proiectantul ar putea face toate aceste documente intr-o singura etapa, legea obliga autoritatea ca fiecare sa fie parcursa in parte, aprobata in cadrul Consiliului Local si abia apoi se trece la urmatoarea.

Fiecare predare capata astfel un cost distinct si un timp propriu care depaseste de cele mai multe ori doua luni (numai birocratia aprobarii duce la cel putin doua luni pe etapa).

Zeci de milioane de euro aruncati pe studii de fezabilitate

Zeci de milioane de euro au fost aruncati de autoritatile centrale si locale pe studii de fezabilitate care nu au avut nicio utilitate. Asta deoarece dupa doi ani studiile expira si procedura in esenta se reia.

Care este scopul unui studiu de fezabilitate?

Ca investitorul sa isi fundamenteze o decizie, atunci cand aceasta nu este luata. Or, cand vorbim de investitii cu valoare redusa, decizia autoritatii de a da cu var este deja luata, deoarece ea este o necesitate. Sunt sute de mii de astfel de situatii anual, iar costul luarii deciziei este in esenta de multe ori mai mare decat al lucrarii propriu-zise.

Este adevarat ca pentru investitii cu valoare mare este nevoie de aceasta etapa intermediara ca sa nu intri in etapa de proiectare si sa afli atunci ca solutiile propuse nu sunt bune. Dar realitatea curenta arata ca, si in acest caz, de cele mai multe ori, se observa formalismul studiu ...citeste mai departe despre "Aruncam zeci de milioane de euro pe studii de fezabilitate care nu folosesc nimanui" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1968 ori