Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

A aparut procedura de eliberare a certificatului de situatie de urgenta. Ce trebuie sa faca firmele

A aparut procedura de eliberare a certificatului de situatie de urgenta. Ce trebuie sa faca firmele
Actul normativ analizat astazi se adreseaza operatorilor economici ce si-au redus total sau partial activitatea economica fie datorita unor masuri impuse de autoritati pentru combaterea epidemiei a coronavirusului SARS-CoV-2 (Ordonanta militara 1/2020, Ordonanta militara 2/2020, Ordonanta Militara 3/2020), fie datorita reducerii activitatii economice in contextul situatiei din aceasta perioada.

Certificatul de situatii de urgenta (CSU) este necesar pentru unii angajatori (nu pentru toti), pentru decontarea somajului tehnic de catre bugetul fondului de somaj sau, dupa caz, pentru invocarea situatiei de forta majora de catre intreprinderile mici si mijlocii, avand in vedere OUG nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Exista doua categorii de certificate situatii de urgenta, astfel:

TIP 1 - ALBASTRU eliberat pentru operatorii economici la care activitatea a fost inchisa total sau partial prin decizia autoritatilor competente;
TIP 2 - GALBEN pentru acei operatori economici ce si-au redus activitatea, in sensul ca incasarile din luna martie si urmatoarele sunt mai reduse cu minim 25% fata de media lunii ianuarie si februarie.

Foarte important: ordinul reglementeaza si formularul unei declaratii pe propria raspundere pe care o va completa solicitantul CSU in vederea CSU sub sanctiunea falsului in declaratii.

Cum se obtine certificatul CSU?

Certificatul se obtine in mod exclusiv electronic, accesand platforma:
http://prevenire.gov.ro/

In aceasta platforma, solicitantul CSU incarca urmatoarele informatii:
-Datele de identificare;
-Declaratia pe propria raspundere prin care se bifeaza tipul de certificat solicitat;
-Se solicita semnarea electronica.

Nota: se poate semna si olograf, dar ulterior, prin imputernicit, documentele trebuie semnate electronic. Certificatele se elibereaza in mod automat dupa validarea datelor de catre sistemul electronic, iar ulterior acestea pot fi verificate pe platforma: http://prevenire.gov.ro/.

Adrian Benta, consultant fiscal, auditor financiar ...citeste mai departe despre "A aparut procedura de eliberare a certificatului de situatie de urgenta. Ce trebuie sa faca firmele" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 777 ori