Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Institutul National de Statistica:

Salariul mediu net a crescut cu 0,3% in februarie

Salariul mediu net a crescut cu 0,3% in februarie


Castigul salarial mediu nominal brut a crescut, in februarie 2013, cu 0,3% pana la 2.144 lei, comparativ cu luna ianuarie 2013, in timp ce castigul salarial mediu nominal net a ajuns la 1.553 lei, mai mare cu 5 lei (0,3%) fata de luna precedenta, releva datele publicate joi de Institutul National de Statistica (INS).

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (4.731 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (844 lei).

Din datele INS, in luna februarie 2013, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta ca urmare a nerealizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte), a dificultatilor financiare si concediilor fara plata.

De asemenea, castigul salarial mediu net a scazut in luna februarie 2013 ca urmare a acordarii in luna ianuarie a primelor ocazionale ori sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa) in unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in alte activitatile extractive, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, depozitare si activitati auxiliare pentru transport (intre 8% si 10% ), dar si in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea altor mijloace de transport, extractia minereurilor metalifere, fabricarea substantelor si a produselor chimice, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea altor produse din minerale nemetalice (intre 3% si 7% ).

Majorarea salariului minim pe economie, unul din principalii factori de crestere a salariului mediu

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de premii ocazionale (inclusiv premii pentru performante deosebite), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), de realizarile de productie ori incasarile mai mari (functie de contracte).

De asemenea, castigul salarial mediu net a crescut in luna februarie 2013 ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru stabilirea salariului minim pe economie, la 750 lei/luna.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat cu 41,8% in fabricarea produselor din tutun, intre 8,0% si 11,0% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1505 ori