Generali: Piata de asigurari de viata va creste cu 2% in 2009

Luni, 15 Iunie 2009, ora 14:31
1798 citiri
Generali: Piata de asigurari de viata va creste cu 2% in 2009

Piata asigurarilor de viata ar putea creste cu aproximativ 1-2% in 2009, intr-un ritm de peste 10 ori mai mic decat in 2008, mai ales pe fondul reducerii veniturilor firmelor si salariatilor, a declarat pentru NewsIn directorul directiei de asigurari de viata al Generali Asigurari, Ovidiu Racoveanu.

In 2008, piata asigurarilor de viata a crescut cu 24,11%, pana la 1,8 miliarde lei, reprezentand 20,5% din intreaga piata de asigurari.

"Scaderea produsului intern brut va influenta, probabil, in sensul unei stagnari, piata asigurarilor de viata. Probabil va fi o crestere foarte usoara, de 1-2% in acest an", a estimat Racoveanu.

El a subliniat ca, in prezent, putem vorbi de o tendinta de crestere a asigurarilor traditionale in total piata si o descrestere a celor 'unit-linked' (cu componenta investitionala n.r.) fata de anii trecuti.

"Intrucat bursa a suferit o corectie semnificativa anul trecut, acum ar putea fi un moment foarte bun pentru a incepe o polita de tip unit-linked", a mai spus Racoveanu.

In ce priveste Generali Asigurari, Racoveanu sustine ca primele pe segmentul asigurarilor de viata ar putea creste cu aproximativ 10% in acest an.

"Nu am fost afectati pe partea de asigurari 'unit-linked'. Nu exista scaderile pe care le-au inregistrat alti asiguratori. Sigur ca si noi ne confruntam cu polite neplatite si cu rezilieri, dar procentul este foarte mic", a explicat oficialul Generali.

Produsele de asigurari 'unit-linked' sunt de numai doi ani in portofoliul Generali, ponderea acestui segment fiind de 20% in totalul asigurarilor de viata.

Cat priveste piata romaneasca de asigurari de viata, Racoveanu a mai estimat ca ar putea creste cu 50%-80%, daca se va aplica un plafon de deductibilitate de 300-400 euro pentru angajator, masura care ar stimula economisirea.

"O deductbilitate de 300-400 euro ar putea insemna o crestere de 50%, chiar intr-o perioada de criza, iar intr-o perioada normala ar putea conduce la o crestere de peste 70-80%", a mentionat Racoveanu.

In 2008, piata de asigurari 'unit-linked' a fost de aproximativ 520 milioane lei.

La produsele de tip 'unit-linked', companiile plaseaza in fonduri de investitii o mare parte din prima platita, dar riscul investitional apartine clientului, intrucat acesta este cel care decide in care dintre fonduri isi plaseaza banii. Clientul mai decide si nivelul ponderii investite din prima de asigurare, cu conditia sa ramana o anumita suma care sa acopere prima de asigurare de viata.

"Incertitudinea si lipsa banilor conduc la rezilieri in unele cazuri", a mentionat directorul directiei asigurari de viata al Generali Asigurari, Ovidiu Racoveanu.

El a explicat ca exista foarte multe cazuri de clienti cu probleme, precum credite, datorii, cheltuieli mai mari decat veniturile si, posibil, evenimente neplacute precum somaj sau imbolnaviri. "Astfel de evenimente conduc la un fel de panica si tendinta de a inceta platile pe care nu si le mai pot permite", a explicat Racoveanu.

In aceste situatii, societatile de asigurari ar trebui sa explice clientilor ca renuntand la asigurari nu mai au protectie.

"Mesajul nostru este sa nu se rezilieze politele. Exista si optiuni cum ar fi rascumpararile partiale sau imprumuturile pe polite, ca masuri de continuare a unui contract", a explicat oficialul Generali Asigurari.

Racoveanu a adaugat ca este mult mai bine sa reduci primele platite sau sa amani de la plata un astfel de contract de capitalizare a inceput in urma cu doi sau mai multi ani in loc sa il reziliezi. "Daca un client reincepe un contract dupa doi sau trei ani la un alt asigurator va avea economii mai mici si costuri suplimentare pentru pensia sa", a precizat el.

La nivelul intregii piete de asigurari de viata, produsele 'unit-linked' au avut o pondere de 29% in primul trimestru din acest an, restul de 71% fiind reprezentat de asigurarile de viata traditionale. In 2008, piata asigurarilor de viata a avut aceeasi structura ca in primul trimestru din 2009.

Criza financiara internationala a lovit puternic piata de capital si instrumentele financiare care se bazau pe plasamente la bursa, precum fondurile mutuale in actiuni.

Daunele auto din București, printre cele mai mari din Europa. ”Când ai o frecvență atât de mare, e normal să ai o primă de risc mai mare”
Daunele auto din București, printre cele mai mari din Europa. ”Când ai o frecvență atât de mare, e normal să ai o primă de risc mai mare”
Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și coordonator al Sectorului Asigurări-Reasigurări, Sorin Mititelu, a anunțat că Bucureștiul are una dintre cele mai mari...
Cea mai recentă actualizare Waze rezolvă o problemă majoră
Cea mai recentă actualizare Waze rezolvă o problemă majoră
Mulți oameni folosesc aplicația Waze pentru a evita amenzile în trafic. De multe ori, șoferii încetinesc brusc înainte de a ajunge la un radar, doar pentru a accelera din nou după ce trec de...
#asigurari, #generali, #locuinte, #polite, #viata , #Salarii

Curs valutar

1 EUR = 4.9729 RON

0.0013

1 USD = 4.5749 RON

0.0104
  1. Covrigii, o afacere de miliarde. Cele patru rețele de magazine care își împart piața din România
  2. Greșeala pe care o facem cu toții dimineața înainte de a urca în mașină. Cum putem evita defecțiunile motorului
  3. Fast-food, varianta nordică. Un mare lanț european de restaurante pregătește extinderea în România
  4. Drumul Daciei în Europa. Parcursul fulminant al mașinii românești în clasamentele vânzărilor. Cum stă în fața competitorilor
  5. Dacia Sandero a devenit cea mai vândută mașină din Europa. A lăsat în urmă Tesla Model Y VIDEO
  6. Declinul mașinilor electrice, anunțat prea devreme. Ce se întâmplă pe piața auto
  7. Începe Rabla Plus 2024. La ce sume se ridică voucherul pentru persoane juridice
  8. Cât costă să-ți faci propria piscină, în 2024. Companiile de profil sunt suprasolicitate
  9. Încă un eșec major bifat de mașinile electrice. Bogații de la Porsche au confirmat: „Clienții au rămas reticenți"
  10. Euforie pe piața crypto: ce urmează să se întâmple cu Bitcoin. Prețul a crescut deja de 4 ori, într-un an și jumătate