Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Economia in vacanta

Economia in vacanta

Manageri romani estimeaza ca pe perioada vacantei de vara, respectiv in lunile iunie-august, economia va cunoaste o stabilitate relativa, dar si o usoara scadere a activitatii.

In cadrul anchetei, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata a volumului productiei, cu sold conjunctural de -10%, potrivit datelor Institutului National de Statistica. In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza o scadere, soldul conjunctural fiind de -21% pe total industrie prelucratoare, cu o scadere de 25% la intreprinderile cu pana la 50 salariati. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza, in continuare, o tendinta de stabilitate in urmatoarele trei luni, cu un sold conjunctural de 1%.


Deasemenea, in constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, o tendinta de scadere moderata a volumului productiei , sold conjunctural -6%, si o scadere moderata a stocului de contracte si comenzi, sold conjunctural -10%. In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o relativa stabilitate a acestora, sold conjunctural -2%.


In iunie 2009, managerii din sectorul de comert cu amanuntul au estimat stabilitate a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni, sold conjunctural -4%. Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, un trend descendent al numarului de salariati din acest sector, sold conjunctural -24%. Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor avea o crestere moderata, sold conjunctural +10%.


Conform estimarilor din luna iunie 2009, cererea de servicii va cunoaste o scadere moderata, cu un sold conjunctural -15%. In sectorul de servicii se estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere a numarului de salariati, sold conjunctural -18%. Aceasta tendinta este data in special de intreprinderile foarte mari , cu 500 salariati si peste. Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata , cu un sold conjunctural +9%. 


 Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 993 ori