Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Se anunta profituri mai mici pentru companiile europene in 2012

Se anunta profituri mai mici pentru companiile europene in 2012


Profitul pe actiune (EPS) al unor companii din Europa a inregistrat o evolutie negativa in cel de-al doilea trimestru al acestui an, astfel ca analistii si-au redus pronuntat estimarile pentru restul anului.

48% dintre companiile listate la indicele Stoxx 600, care reflecta evolutia celor mai importante companii listate pe marile burse din Europa, au raportat venituri mai mici decat castigurile trimestriale anticipate, potrivit datelor de la Thomson Reuters, citate de Financial Times (FT).

"Mesajul este inca pesimist", a declarat Karen Olney, strateg de capitaluri proprii la UBS.

Restul de 47% companii pot confirma aceste estimari, in timp ce 5% au raportat estimari in conformitate cu consensul.

Acest lucru este in contrast puternic cu SUA, unde aproape trei sferturi din companii au confirmat estimarile in al doilea trimestru.

Estimarile consensuale privind profitul pe actiune (EPS) in acest an in Europa au scazut de la o crestere de 8% in luna ianuarie la un declin de 1%.

Pe parcursul ultimelor doua luni, ritmul retrogradarilor s-a accelerat in contextul in care criza datoriilor din zona euro si-a pus amprenta asupra cresterii economice in regiune.

├×arile de la periferia zonei euro au asistat la cele mai drastice reduceri ale estimarilor corporative. In Italia, estimarile din sectoare de companii pentru trimestrul urmator au scazut cu 12%, in timp ce prognozele pentru companii spaniole au fost revizuite in jos cu peste 22%.

Estimarile consensuale pentru companii germane au fost reduse cu 7%, iar pentru companii finlandeze cu 22%, in frunte cu Nokia in mare parte, cea mai mare companie finlandeza.

Mislav Matejka, strateg de capitaluri proprii la JPMorgan, se asteapta la scaderi in continuare in acest an. "Este evident ca anul viitor devine problematic", a afirmat Matejka. JPMorgan a prognozat o scadere de 5% in acest an in EPS.

Graham Secker de la Morgan Stanley a fost de acord si a avertizat ca estimarile consensuale de crestere EPS de 12% in 2013 vor trebui revizuite. "Estimarile pentru 2013 sunt prea mari - aici se afla marea anomalie", a spus Secker. "Este nevoie de o imbunatatire solida a cresterii PIB-ul global pentru a realiza acest lucru", a adaugat el. Morgan Stanley se asteapta la o crestere a EPS de 2% in 2013.

Andrew Lapthorne, strateg la SocGen, a afirmat ca prefera sa se uite la perspectivele de crestere a profitului in intreaga Europa corporativa, la fel de sumbre din punctul sau de vedere. "Este foarte dificil sa vezi de unde va veni catalizatorul pentru a opri decelerarea", a spus el.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1011 ori