Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fiat si Peugeot s-ar putea alia pentru a concura Volkswagen

Fiat si Peugeot s-ar putea alia pentru a concura Volkswagen


PSA Peugeot Citroen, care a rezistat mult timp propunerilor de colaborare facute de Fiat, ar putea decide pana la urma ca o alianta cu producatorul auto italian este singura cale de a reduce decalanjul fata de grupul german Volkswagen (VW), liderul pietei europene.

Capacitatea de investitii si prezenta geografica a VW fac ca producatorii mai vulnerabili sa ramana tot mai mult in urma, daca nu se asociaza pentru a reduce capacitatea si a imparti costurile dezvoltarii unor noi masini.

"Peugeot are in mod clar nevoie sa se dezvolte. S-au opus mult timp ideii", a declarat Philippe Houchois, analist la UBS in Londra.

VW este deja cu mult inaintea concurentilor sai europeni, cu planuri de investitii in noi modele in valoare de 62 miliarde de euro, pentru perioada 2011-2016.

Peugeot a alocat in schimb perioadei 2008-2011 cheltuieli medii anuale pentru investitii in cercetare si dezvoltare in valoare de 3,7 miliarde de euro, potrivit celui mai recent raport anual.

Fiat si divizia americana Chrisler au prevazut pentru 2010-2014 fonduri pentru investitii de 26 miliarde de euro

Tendintele sunt negative pentru piata Europei Occidentale, fiind anticipat in acest an un declin de 6%, ceea ce va face concurenta preturilor extrem de dura, in timp ce producatorii auto se lupta pentru piete majore precum Brazilia, Rusia, India si China.

"Nimeni nu vrea mai multa expunere la Europa, dar daca esti deja prezent acolo, atunci ai nevoie de marime", a aratat Houchois.

Fiat a realizat anul trecut 45% din vanzarile sale in Europa, iar PSA 54%, cea mai mare pondere in randul marilor producatori de automobile, potrivit datelor LMC Automotive.

Declinul vanzarilor ambelor companii a fost cu mult mai mare decat cel de 1,4% al pietei europene. Livrarile Fiat au scazut cu 12%, iar cele ale PSA cu 9%, in timp ce vanzarile VW au urcat cu 8%.

BMW si Hyundai-Kia au inregistrat la randul lor cresteri ale vanzarilor pe piata europeana

Directorul general al Fiat si Chrysler, Sergio Marchionne, a declarat recent, la salonul auto de la Detroit, ca "in mod sigur se va uita" la PSA Peugeot, el adaugand ca Europa are nevoie de un nou gigant auto care sa concureze cota de piata a VW, de 23,3%.

El a respins totusi o informatie din presa potrivit careia au loc negocieri intre Fiat si Peugeot.

In timp ce Renault este aliat cu Nissan si are programe comune cu Daimler, Peugeot este singurul mare producator individual care s-ar potrivi cu Fiat, dar realizarea aliantei nu este facila.

Reprezentantii PSA au refuzat sa raspunda direct remarcilor lui Marchione privind optiunile de colaborare.

Fiat sufera de un exces de capacitate, in timp ce productia PSA Peugeot Citroen este raspandita la mai multe fabrici din Franta, care sunt prea mici si costisitoare pentru a ramane profitabile in eventualitatea unui razboi al preturilor, a comentat Houchois.

Fiat si PSA au avut negocieri pentru un parteneriat, in 2008, care nu s-au concretizat, iar ulterior grupul italian a preluat Chrysler.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1399 ori