Cum platim impozitul pe profit?

Vineri, 22 Aprilie 2011, ora 01:08
1973 citiri
Cum platim impozitul pe profit?

Companiile care nu si-au finalizat si depus la Fisc situatiile financiare pana la 25 februarie sunt obligate sa le depuna pana cel tarziu pe data de 26 aprilie.

Profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.

La stabilirea profitului impozabil, se iau in calcul si alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor potrivit normelor de aplicare, se arata intr-un comunicat ANAF.

Pentru plata impozitului pe profit exista trei posibilitati. Prima presupune plata prin sistemul platilor anticipate, obligatoriu pentru societati comerciale bancare, persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale bancilor, persoane juridice straine.

Acesti contribuabili au obligatia de a declara si efectua trimestrial plati anticipate, in contul impozitului pe profit anual, in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele de inflatie.

Prin exceptie, contribuabilii nou-infiintati sau care la sfarsitul anului fiscal precedent inregistreaza pierdere fiscala efectueaza plati anticipate in contul impozitului pe profit la nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de impozit asupra profitului contabil al perioadei pentru care se efectueaza plata anticipata.

O alta varianta este plata anuala a impozitului pe profit, sistem de plata practicat de urmatorii contribuabili: organizatiile nonprofit, contribuabilii care obtin venituri majoritar din cultura cerealelor si a plantelor tehnice, pomicultura si viticultura.

Citeste continuarea pe Ziare.com

Câștiguri neașteptate pentru rețeaua care a intrat puternic și în România. Grupul a deschis 289 de magazine noi, în special în Europa Centrală şi de Est
Câștiguri neașteptate pentru rețeaua care a intrat puternic și în România. Grupul a deschis 289 de magazine noi, în special în Europa Centrală şi de Est
Pepco Group, care deţine mărcile Pepco, Poundland şi Dealz, a raportat o majorare de 28% a câştigurilor semestriale, reflectând deschiderea de noi magazine şi îmbunătăţirea marjei brute,...
Microsoft a devenit cea mai valoroasă companie din lume, depășind Apple
Microsoft a devenit cea mai valoroasă companie din lume, depășind Apple
Microsoft a reușit să detroneze Apple, devenind compania cu cea mai mare valoare de piață din lume, o realizare care nu a mai fost atinsă de Microsoft din 2021. Conform unui raport publicat...
#impozit pe profit, #plata impozit profit, #profit, #companii, #fisc , #Profit