Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Chinezii cumpara Grecia bucata cu bucata: Dupa portul Pireu urmeaza si compania de cai ferate

Chinezii cumpara Grecia bucata cu bucata: Dupa portul Pireu urmeaza si compania de cai ferate
Compania chineza care a achizitionat recent portul elen Pireu, cel mai mare din tara, este pe punctul de a face din Grecia principalul avanpost al Chinei in sud-estul Europei.

Conform unor surse din interiorul guvernului de la Atena, COSCO intentioneaza sa depuna o oferta si pentru compania de cai ferate Trainose, pe care statul elen o va scoate la privatizare in primavara acestui an, conform Hurriyet Daily News.

COSCO a devenit un adevarat colos in transportul de marfa, dupa fuziunea cu China Shipping Group de la sfarsitul anului trecut, iar detinerea portului Pireu si a operatorului de transport feroviar din Grecia ar deschide accesul catre canalul Suez si pietele din sud-estul Europei.

Un astfel de scenariu s-ar incadra in politica Beijingului de recreare a unui nou "Drum al Matasii", care sa uneasca China de Europa.

"Cred ca orice alt port aflat in legatura directa cu Mediterana, fie ca este din Grecia, Turcia, regiunea Marii Negre sau din nordul Africii, va fi o atractie pentru investitori", confirma Jonathan Beard, vicepresedinte al firmei de consultant ICF International-Hong Kong.

Insa, daca pentru licitatia organizata pentru vinderea pachetului de 67% din actiunile portului Pireu oferta de 400 de milioane de dolari a companiei chineze nu a fost concurata de o alta, privatizarea Trainose se anunta mult mai disputata.

Oricum, portul Pireu era concesionat inca din 2009 pentru 30 de ani catre COSCO Pacific, o subsidiara a giganticei companii din China.

Watco, o companie feroviara din Statele Unite, dar si un consortiu de investitori eleni vor sa se inscrie in cursa. Chiar daca dosarul de privatizare al operatorului feroviar din Grecia nu este inca public, vanzarea pachetului majoritar pare inevitabila.

In caz contrar, Trainose ar putea fi nevoita sa returneze milioane de euro catre UE sub suspiciunea acordarii unor ajutoare de stat de catre Atena.

Valoarea de piata a Trainose este estimata la aproape 100 de milioane de euro, dar reprezentantii COSCO si Watco au refuzat sa discute subiectul legat de o posibila achizitie a companiei elene.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 6328 ori