Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE vrea mai multe femei in consiliile companiilor listate la bursa

UE vrea mai multe femei in consiliile companiilor listate la bursa


Companiile europene listate la bursa vor trebui sa aiba un consiliu de administratie in care femeile sa reprezinte cel putin 40% din numarul total al membrilor, pana in 2020, sau vor fi sanctionate de catre Comisia Europeana.

Noua lege urmareste atenuarea dezechilibrelor dintre sexe, care este intalnita in intreg blocul comunitar. Datele Uniunii Europene din ianuarie arata ca femeile ocupa doar 13,7% din pozitiile de conducere din marile companii listate la bursa, scrie Financial Times.

Desi mai multe tari europene, printre care si Franta, Italia, Spania si Olanda, au luat deja propriile masuri in aceasta directie, noua lege se confrunta cu o opozitie puternica din Marea Britania si Suedia, unde nu exista astfel de constrangeri legale.

Un oficial al departamentului de afaceri al Marii Britanii a declarat ca guvernul nu a vazut inca propunerea Comisiei, dar a adaugat ca "opozitia noastra continua - nu dorim cote impuse prin legislatie".

Cu toate acestea, legea, care ar putea fi introdusa oficial luna viitoare de Viviane Reding, comisarul pe justitie al UE, poate fi adoptata de UE prin votul majoritatii, ceea ce inseamna ca nici Marea Britanie, nici Suedia nu vor avea putere de veto.

Conform proiectului de lege, companiile cu peste 250 de angajati sau cu venituri de peste 50 de milioane de euro ar trebui sa transmita anual un raport privind repartizarea pe sexe a consiliilor de conducere. Cele care nu respecta cotele cerute prin lege ar urma sa fie sanctionate cu amenzi si sa nu poata accesa contracte sau ajutoare de stat.

"Cresterea numarului femeilor care fac parte din consiliile de administratie este foarte lenta, cu un avans anual mediu de doar 0,6% in ultimii ani. Rata a fost asemanatoare in toate tarile Uniunii", reiese din documentul obtinut de Financial Times.

Marile companii nu au fost de acord cu cerintele si au somat-o pe Viviane Reding sa amane aceasta propunere, argumentand ca realizarea de schimbari majore in managementul de top in perioada de criza nu este o idee buna.

Uniunea Europeana incearca de peste un deceniu sa mareasca numarul femeilor din mediul de afaceri printr-o serie de actiuni de voluntariat, dupa ce, pana acum, s-a aratat reticenta sa implementeze o legislatie in acest sens.

Franta a introdus in ianuarie 2010 o lege prin care prezenta minima a femeilor intr-un consiliu de conducere trebuie sa fie de 22%. In Italia, pana in 2015, companiile trebuie sa fie conduse de femei in proportie de 33%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1739 ori