Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Companiile de stat trebuie sa scape de influenta politicului

Companiile de stat trebuie sa scape de influenta politicului

Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Karoly Borbely, sustine ca influenta politicului in conducerea companiilor de stat trebuie eliminata si precizeaza ca la mai multe societati ar trebui adusi manageri privati, conform Mediafax.

"Exista discutii foarte serioase la nivelul Guvernului pe tema managementului privat. Trebuie rupta pisica intr-o zi si separat politicul de companiile de stat. (...) Este o decizie politica", a afirmat Borbely la conferinta MEDIAFAX Talks About Energy.

El a adaugat ca aceste portofolii vor putea fi ocupate atat de manageri straini, cat si romani, iar selectarea acestora va fi facuta pe baza legislatiei, iar, daca "se poate", acestia sa fie dintre cei mai buni.


Borbely nu a prezentat o lista cu societatile de stat la care autoritatile intentioneaza sa numeasca management privat, adaugind ca "in scurt timp" Ministerul Economiei va transmite Executivului o lista "intr-o prima lectura".


"In scurt timp vom da Guvernului variantele din care trebuie sa alegem, cu criterii de selectare a managerilor privati. (...) Va fi o lista foarte bine definita, in scurt o vom face publica, dupa ce va fi aprobata de Guvern. Acest subiect este o prioritate pentru Guvern", a continuat Borbely.


Seful Directiei de energie din Ministerul Economiei si Mediului de Afaceri (MECMA), Alexandru Sandulescu, a afirmat saptamana trecuta ca Banca Mondiala a sugerat autoritatilor sa angajeze firme de head hunting, care sa stabileasca liste cu potentiale persoane pentru functii de conducere pe criterii profesionale, iar primele companii din sectorul energetic detinute de stat vor avea management privat pana la finele anului.


Borbely a precizat ca Ministerul Economiei va lua in considerare recomandarea Bancii Mondiale, dar decizia apartine Guvernului.


"Vom lua in considerare recomandarea Bancii Mondiale in privinta firmei de head hunting, dar decizia este a Guvernului", a spus secretarul de stat.


El a adaugat ca unul dintre motivele pentru care Guvernul a luat decizia numirii de management privat la societatile de stat a fost necesarul mare de investitii in sectorul energetic.


"Aproximativ 70% dintre investitorii straini care vin aici sunt interesati de sectorul energetic, unele vor sa cumpere companii romanesti. Avem nevoie de sume foarte mari pe termen scurt si mediu, iar acesta este unul dintre moivele pentru care Guvernul a luat decizia de a demara procedurile de selectare a managementului privat", a spus Borbely.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1178 ori