Camelia Sucu: Business-urile mele, cele mai frumoase cadouri pe care mi le fac

Sambata, 09 Iunie 2012, ora 00:00
6504 citiri
Camelia Sucu: Business-urile mele, cele mai frumoase cadouri pe care mi le fac

Camelia Sucu, una dintre cele mai bogate femei de afaceri din Romania, nu a uitat de feminitate si stie ca asta a ajutat-o sa se impuna in fata partenerilor de afaceri. Ii plac hainele si accesoriile, insa cele mai scumpe cadouri pe care si le-a facut raman tot afacerile sale.

Priveste cu drag catre noul domeniu inspre care se indreapta: piata de gros si agricultura, si este convinsa ca exista oameni care o vor ajuta sa isi implineasca visul de a avea succes si pe acest segment. Camelia Sucu defineste, insa, succesul ca pe un rezultat al imbinarii intre foarte multa munca si pasiune.

Pasiunea defineste fiecare pas pe care il face femeia de afaceri, de la business pana la viata personala si grija pe care o poarta pentru ea insasi: este adepta tratamentelor traditionale cu miere si scrub cu cafea din rasnita, dar nu neglijeaza nici tehnologiile de ultima ora din saloanele de cosmetica.

Despre calatorii de afaceri, viziune, perspectiva manageriala dar si ce ii aduce echilibru si frumusete, vorbeste Camelia Sucu, intr-un interviu acordat Business24.

Ati calatorit in mai multe tari in ultima vreme. Care a fost scopul?

Intr-adevar, am calatorit foarte mult. Chiar in ultimii doi ani am calatorit foarte mult, cel mai mult in scop de business. Din punctul meu de vedere, recesiunea, crizele economice nu se pot rezolva nici prin a sta, nici prin ani sabatici, sau a astepta solutii care sa vina din neant, ci pur si simplu prin a investi si reface circuitul productiv. Pentru ca o economie se bazeaza foarte mult pe consum, dar si pe productie.

Anii acestia de recesiune au fost ani in care Romania a invatat multe, este o experienta noua, care nu este foarte usoara, in care reducerile de costuri nu sunt neaparat solutii si trebuie sa producem ca sa putem reface circuitul corect.

Am consumat, am inghitit foarte mult si am lasat deoparte capacitatea noastra productiva si nu poti doar sa consumi, trebuie si sa produci. Acest lucru este valabil nu doar in business ci si in viata: daca nu muncesti nu ai bani pentru ceea ce consumi.

Aceasta viziune a dumneavoastra este exprimata si in afacerile pe care le-ati intreprins. Aveti o arie diversificata de afaceri de la mobila de lux la Piata de Gros, ferme de vaci...

Piata de Gros si fermele eu le numesc "all in one" pentru ca au venit una dupa alta. Am descoperit agricultura pornind de la o platforma logistica. M-am diversificat pentru ca banii cel mai bine folositi sunt banii care stiu sa produca. Sa produca investitii care la randul lor produc locuri de munca. Locurile de munca la randul lor produc oameni care au un salariu...

Pe omul cu loc de munca eu l-am numit, generic, "valid", pentru ca, avand un salariu, el poate merge la banca sa isi cumpere casa, mobila. Deci nu este nimic complicat in ceea ce spun si in viziunea mea. Cu siguranta ca majoritatea antreprenorilor din lumea asta asa gandesc.

Ei cand gandesc la un business si la a implementa o idee, ei se gandesc la tot lantul de valori pe care il pot produce: locuri de munca, consumatori, si bineinteles consumul care se va intoarce si spre binele lor de asemenea.

Cum va caracterizati ca manager? Cum este managerul Camelia Sucu?

Este foarte greu sa fii antreprenor si manager in acelasi timp pentru ca antreprenorul are in el copilul acela care ii da curajul sa faca pasi pe care alti oameni nu ii fac. Managerul trebuie sa fie foarte ordonat si mai dur.

Ma ajuta foarte mult in acesta ordonare si prioritizare facultatea de Medicina pe care am facut-o, pentru ca eu sunt medic de formatie. Am profesat ca medic trei ani de zile.

Ma ajuta foarte mult aceasta experienta. Managerul Camelia Sucu are o echipa cu care lucreaza foarte bine, investitorul Camelia Sucu pe piata de gros este in faza in care isi alcatuieste echipa si isi angajeaza manager.

Deci nu poti sa le faci pe toate. Pun multa pasiune si atunci vreau sa le vad ca merg si functioneaza si atunci ma bag acolo unde stiu. Sunt convinsa ca exista oameni pe logistica si agricultura care ma vor ajuta foarte mult sa imi implinesc visul. Sunt in stadiul in care, dupa ce am botezat piata de gros, ii formez si familia.

Ce anume va echilibreaza? Va regasiti in antreprenorul pasional care actioneaza din instinct si investeste acolo unde simte?

Am luat si foarte multe decizii gresite. Este un alt element care caracterizeaza tipul de antreprenor care ma reprezinta. Pe acest tip de antreprenor o sa il auzi spunand "mai bine recunosc o greseala decat sa nu fi incercat". As suferi mult mai mult daca nu as incerca. Trebuie sa iau si decizii cu sange rece.

Fetele mele sunt arbitrii din viata mea si oamenii care ma echibreaza prin simplul fapt ca exista si avem o relatie atat de prieteneasca, prin reusitele lor, prin faptul ca le vad sanatoase. Este o normalitatea pe care o am in familie si care ma echilibreaza.

Ce insemna pentru Camelia Sucu succesul?

Pentru Camelia Sucu succesul la momentul acesta insemana foarte multa munca, dar care este impletita cu pasiune. Acesta este succesul pentru mine.

Valoarea succesului poate fi exprimata in cifre pentru ca sunt om de business si imi place sa aud ca un om a investit atat si a castigat atat. Dar imi place sa stiu ca baza castigului este solida.

Cat de important este aspectul fizic in afaceri?

Aspectul fizic, cel exterior, daca se impleteste cu o minte stralucita si un suflet bun atunci da rezultate si in afaceri. Eu cred ca femeile de afaceri toate au frumusetea lor.

Marea majoritate pun foarte multa pasiune in ceea ce fac si frumusetea se vede in ochii lor. Atunci cand femeia este indragostita de munca ei este ca o femeie indragostita in viata personala, are aceeasi sclipire. Nu am uitat de feminitate, care m-a ajutat sa impun respect in fata partenerilor mei de afaceri.

Care sunt secretele frumusetii dumneavoastra?

In primul rand am noroc ca am doi parinti frumosi. Dar sunt un om care tot timpul am in minte ca mai bine previi decat sa vindeci. Nu ma pot debarasa de ceea ce am invatat in facultate. Am facut sport de mica. Acum stiu ca o ora de sport pe zi de ajuta nu doar sa iti mentii forma fizica ci si cea mentala.

Sunt o persoana careia ii place sa invete din ceea ce citeste, ce aude dar imi place si naturaletea.

Imi plac si tratamentele cosmetice nou-inventate dar si retetele vechi cu tarate, miere invatate de la mama. De exemplu, la mine mierea sta in baie, nu in bucatarie.

Folosesc mierea foarte des pe piele. Dupa aceea, cafeaua luata din rasnita dupa ce ai facut cafeaua de dimineata amestecata cu ulei de masline, este un excelent scrub pe care il poti folosi o data sau de doua ori pe saptamana.

De multe ori folosesc ca demachiant chiar iaurtul, mierea o folosesc zilnic. La cosmetica merg o singura data pe luna.

Am un regim de viata sanatos, mananc si carbohidrati si proteine. Stilul meu de viata nu imi permite sa devin vegetariana, desi imi plac foarte mult legumele.

Cand stresul atinge cote maxime imi iau doua trei zile de pauza si merg la "detox". Sunt niste zile in care, practic, ficatul se relaxeaza, tot interiorul corpului tau se relaxeaza pentru ca nu mananci ci doar iei suplimentare naturale, bei supe. Fac yoga. Cand vin acasa vin cu bateriile incarcate.

Sunteti de acord cu afirmatia ca luxul nu se demodeaza?

Sigur, absolut. Eu am recunoscut ca imi plac foarte mult produsele cu poveste in spatele lor, si in vestimentatie, pentru ca, desi sunt produse mai scumpe, sunt produse care nu au moarte.

Care a fost cel mai scump cadou pe care vi l-ati facut?

Ana Aslan este una dintre femeile, dintr-o lista extrem de scurta, pe care le am in suflet. Ea spunea asa: "Sunt femeie si imi plac carpele". Si mie imi place moda, imi plac hainele, accesorizarea.

Cel mai scump cadou pe care mi l-am facut, insa, a fost investitia in piata de gros. Business-urile mele sunt cele mai frumoase cadouri pe care mi le fac.

In afara de cele cateva iesiri de cateva zile, am doua vacante pe an pe care le petrec cu fetele mele: una vara, una iarna. Nu stam neaparat mai mult de sapte zile, dar ne distram la maxim.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#Camelia Sucu interviu, #vacanta Camelia Sucu, #afaceri Camelia Sucu , #Manageri