Oamenii de afaceri straini vor o agentie pentru prioritizarea investitiilor publice

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 13:34
1411 citiri
Oamenii de afaceri straini vor o agentie pentru prioritizarea investitiilor publice

Investitorii straini propun autoritatilor o serie de masuri pentru imbunatatirea performantei institutiilor publice. Printre acestea se numara infiintarea unei agentii pentru prioritizarea investitiilor publice.

"Intr-o piata globala cu multe oportunitati atractive de a investi un element cheie pentru increderea investitorilor este stabilitatea si predictibilitatea mediului de afaceri si in special a celui legislativ. Imbunatatirea performantei institutiilor publice poate juca un rol hotarator in decizia de a investi in Romania si deci in atragerea de investitii straine suplimentare", a declarat miercuri Mihai Bogza, membru in comitetul de conducere al Consiliului Investitorilor Straini (CIS).

Investitorii straini propun sapte masuri

In acest context, CIS propune autoritatilor sapte masuri prioritare, pe termen scurt, pentru imbunatatirea situatiei, prima vizand sporirea transparentei procesului legislativ.

Alta propunere vizeaza crearea unui comitet in vederea modalitatii in care institutiile publice implementeaza programul economic al Guvernului, precum si finalizarea rapida a numirii de manageri profesionisti la companiile de stat.

Infiintarea unei agentii de prioritizare a investitiilor publice, pe lista propunerilor

Alta masura care ar trebui implementata pe termen scurt este si crearea unei agentii guvernamentale in vederea prioritizarii investitiilor publice, in conditiile in care in prezent sunt prea multe proiecte in curs, insa putine ajung la finalizare, asa cum este cazul autostrazilor. Agentia ar urma sa decida care sunt criteriile pe baza carora o anumita investitie reprezinta o prioritate.

CIS mai propune, tot pe termen scurt, eliminarea mecanismului de compensare intre creantele asupra entitatilor de stat si sumele datorate de cedent la bugetul statului, riscul acestei compensari neputand fi sustinut de catre banci, ceea ce determina un grad mai mare de incertitudine privind incasarea sumelor din creante cesionate. Astfel, este limitat apetitul pentru tranzactii de factoring sau forfetare fara recurs a creantelor asupra societatilor de stat.

Eliminarea obligatiei de publicare a declaratiilor de avere a managementului companiilor de stat

In acelasi timp, reprezentantii investitorilor straini solicita eliminarea obligatiei publicarii declaratiilor de avere de catre acei membri ai Consiliilor de Administratie sau ai Consiliilor de Supraveghere din cadrul companiilor de stat care nu sunt in acelasi timp si functionari publici.

Trebuie pastrata insa obligativitatea raportarii de catre toti membrii acestor structuri de conducere din companiile de stat a remuneratiei obtinute in aceasta calitate.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#investitori straini Romania, #investitii straine romania, #probleme economie Romania , #Investitii